VAPAA TAIDEKOULU TÄNÄÄN, OPETTAJIA JA OPPILAITA
TIEDOTE
Vapaa Taidekoulu on vuonna 1935 perustettu, Vapaan Taidekoulun Kannatusyhdistys ry:n ylläpitämä kokeilevan maalaustaiteen perusoppilaitos. Alun pitäen koulu on esiintynyt kansainvälisen modernin taiteen edustajana maassamme ja sen voidaan perustellusti sanoa kehittäneen uuden värimaalauksen perinteen Suomessa.
Taidekouluissa opetuksen taso on olennaisesti riippuvainen opettajien persoonallisuudesta ja taiteilijalaadusta. Vapaassa Taidekoulussa on koko toimintansa ajan ollut selkeä joustavuus opetuksessa, koska opettajat on valittu taiteilijalaatunsa perusteella ja usein ovat koulun entiset oppilaat siirtyneet opettajiksi.
Kun opetus taidekouluissamme yleensä on sommitteluun ja piirustukseen keskittynyttä, on Vapaan Taidekoulun ominaisalueeksi opetussuunnitelman uudistamisen jälkeen selvästi muodostunut havaintoon perustuva väri-ilmaisu. Teoriapohjaisen spekulatiivisen taideopetuksen vastapainona Vapaan Taidekoulun opetus tähdentää avointa vastaanottavuutta luontoon, valoon ja väriin nähden. Koulussa on oppilasmäärältään laajempi avoin taso sekä rajoitetumpi ammatillinen taso. Opiskelu on luonteeltaan joko peruskasvatuksellista tai taidemaalauksen ammatilliseen opiskeluun valmistavaa, oppilaan henkilökohtaisesta tavoitteesta riippuen.
Porin taidemuseon peruskokoelmassa, Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa, ovat painokkaasti edustettuina useat Vapaan Taidekoulun piirissä toimineet tai edelleen toimivat opettajat ja oppilaat. Professori Gullichsen oli yksi Vapaan Taidekoulun perustajista vuonna 1935. Porin taidemuseo on nyt kutsunut Vapaan Taidekoulun esittelemään toimintaansa, jotta nähtäisiin, mitä koulun piirissä tapahtuu tänä päivänä. Näyttelyssä on esillä valikoima koulun opettajien sekä entisten ja nykyisten oppilaiden teoksista.