UNKARIN AVANTGARDE

TIEDOTE

Unkarin historiassa on myrskyisiä piirteitä, jotka voidaan liittää maan maantieteelliseen sijaintiin. Unkarin taide on myös kautta aikojen joutunut valtapoliittisten ja kansainvälisten tapahtumien pyörteeseen. Jo esihistoriallisina aikoina kulttuurin kukoistuskaudet ovat rajusti katkenneet mutta paremmat suhdanteet ovat jälleen pian tulleet tilalle.

Unkari on saanut usein seistä tapahtumien keskipisteessä. Valitettavasti usein dramaattisten ja onnettomien tapahtumien keskellä. Näihin voidaan meidän aikanamme lukea maata toisen maailmansodan aikana kohdannut laaja hävitys joka koski tietenkin myös maan kulttuurielämää.

Meidän vuosisatamme dramaattiset tapahtumat heijastuvat myös tästä Unkarin taiteen ja kulttuurin näyttelystä, joka on aikaisemmin ollut esillä Lontoossa, Roomassa, Genevessä, Pariisissa ja Budapestissä ja joka nyt esitellään suomalaiselle yleisölle. Näyttely osoittaa sen kuinka unkarilainen taide, jota 1900-luvun alkuun asti hallitsi akateeminen maalaus ja eklektiset tyylit, sai äkkiä elää avantgardistisen hyökyaallon.

Nykytaide syntyi Unkarissa suurin piirtein samaan aikaan kuin meillä mutta se sai kiihkeämpiä muotoja johtuen muun muassa siitä, että maan sosiaalinen rakenne erosi niin suuresti muista Euroopan maista. Kuvaavaa Unkarin taiteen tilanteelle oli myös se, että monien radikaalien taiteilijoiden täytyi jättää maa epäonnistuneen vallankumouksen jälkeen 1919. Heidän ansiostaan tuli kuitenkin muu maailma tietoiseksi Unkarin modernista taiteesta.

Unkarilaisen avantgardismin näyttely on rengas Suomen ja Unkarin välisessä kulttuurivaihtosopimuksessa. Lienee yleisesti tunnettua, että maidemme välillä on jo kauan ollut erityisen vilkas yhteistyö kulttuurin alueella. Kuvataiteen alueella lienee myös aihetta muistuttaa tämän vuosisadan aikana tapahtuneesta runsaasta vuorovaikutuksesta suomalaisen ja unkarilaisen taiteen välillä.

Näyttelyn vastaanottajat täällä Suomessa haluavat kiittää kaikkia niitä laitoksia ja yksityisiä ihmisiä, jotka ovat hoitaneet näyttelyn järjestelyt Unkarissa. Erityiset kiitokset ansaitsee rouva Gyöngyi Eri, Budapestissa sijaitsevan Kansallisgallerian apulaisjohtaja, joka on vastannut sekä tästä näyttelystä että viime vuonna Budapestissa näytteillä olleesta suomalaisesta Muoto ja rakenne -näyttelystä. Haluamme kiittää myös miellyttävästä yhteistyöstä Unkarin suurlähetystöä Suomessa, sen johdossa olevaa suurlähettiläs tohtori Tivadar Matusekia ja Tamás Gátin johdolla toimivaa vasta avattua Unkarin kulttuurikeskusta, joka sijaitsee Helsingissä. Suomalaisista viranomaisista kiitämme opetusministeriötä ja haluamme myös lopuksi ilmaista arvostuksemme sitä työtä kohtaan, jonka Suomen suurlähetystö ja suurlähettiläs Osmo Väinölä Budapestissa ovat tehneet Suomen ja Unkarin välisen näyttelyvaihdon hyväksi.

(Julkaisusta ”Unkarin avantgardismi: Ryhmä Kahdeksan ja aktivistit” Bengt von Bonsdorffin kirjoittama esipuhe)

Tiedot

Taiteilija: Ryhmä Kahdeksan ja aktivistit
03.07.1981 – 26.07.1981
Tila: Halli