TOHTORI JA POTILAS: muisti ja muistinmenetys
Ranskalais-israelilaisen psykoanalyytikko ja venäläisen kuvataiteilijan kokeellinen projekti ihmismielen rajamaille.
Näyttelyn kuraattoreina toimivat pietarilaiset Olessa Tourkina ja Viktor Mazin.
Näyttely esittelee kahden taiteilijan töitä: Israelis-ranskalais-länsieurooppalainen Bracha Lichtenberg Ettinger ja neuvostoliittolais-venäläis-itäeurooppalainen Sergei Bugaev Afrika ovat molemmat aktiivisesti toimineet kansainvälisen kuvataiteen piirissä 80-luvun alusta alkaen.
Samalla he ovat olleet lääkäri ja potilas:
Bracha Lichtenberg Ettinger on syntynyt Tel Avivissa. Hän valmistui Jerusalemin Hebrew Universityn kliinisen psykologian laitokselta ja työskenteli 70- ja 80-luvuilla psykologina Jerusalemissa ja Lontoossa; tämän jälkeen hän alkoi harjoittaa psykoanalyysia Pariisissa ja tässä tehtävässä hän jatkaa edelleen.
Sergei Bugaev Afrika on syntynyt Novorossijskissa, Neuvostoliitossa. Neljätoistavuotiaana hän muutti Leningradiin, jossa hänestä tuli taiteilija. Diagnoosilla ”psykopatia” hänet otettiin ensimmäisen kerran potilaaksi Leningradin mielisairaalaan 80-luvun puolivälissä yhteiskunnallisista syistä; helmikuussa 1993, diagnoosilla ”reaktiivinen psykoosi”, hän pyrki vapaaehtoisesti hoitoon Krimin alueelliseen mielisairaalaan Simferopoliin.
Sekä Bracha Lichtenberg Ettinger että Sergei Bugaev Afrika ovat hyödyntäneet kokemuksiaan lääkärin ja potilaan rooleissa myös suoraan taiteessaan: monet Lichtenberg Ettingerin kuvista on suoraan lainattu psykiatrian käsikirjoista ja yksi hänen perusteemojaan on autismi. Sergei Bugaev Afrikalle puolestaan pakkomielteenomaisen representaation ja afasian oireyhtymä on ollut tärkeä teema 90-luvulla.
Kuvataiteiden ja humanististen tieteiden lähentyminen liittyy läheisesti luovuuden psykologian ja psykopatian tutkimuksiin. Tutkimuksen kohteena oleva taiteilija sijoittuu jonnekin neron ja hullun, ”normaalin” ja neurootikon, neurootikon ja psykootikon välimaastoon. Toisaalta taiteilija itsekin toimii lääkärinä; Gilles Deleuzea lainaten ”taiteilijat” ovat lääkäreitä, eivät oman sairautensa, vaan koko sivilisaatiomme lääkäreitä”.
Luovuuden rajat siirtyilevät jatkuvasti, ja ajatus niistä yhdistää normaalin ja patologisen, taiteen ja ei-taiteen. Tämä marginaalius on luovuuden perusteemoja.
Bracha Lichtenberg Ettingerillä tämä teema esiintyy pyrkimyksenä rajata matriksiaalinen raja-alue, se esiintyy Itsen ja Toisen, näkyvän ja näkymättömän, sanan ja kuvan rajalla; kuvan poispyyhkiminen, muistista pois pyyhkiytyminen – ja samalla perheen ja ihmiskunnan historian fragmenteista koostuva rekonstruointi – on Bracha Lichtenberg Ettingerin teosten keskeisiä aiheita.
Sergei Bugaev Afrika esittää teeman hyödyntämällä jo olemassa olevaa kollektiivista kuvamaailmaa, ’kollektiivista luovuutta’, tekemättä eroa ainutkertaisen ja massatuotteen välillä. Kuvan redusoimisesta hädin tuskin erottuvaksi hahmoksi tuli hänen ei-esittävissä kuva-arvoituksissaan keino taistella pakkomielteenomaisen representaation oireyhtymää vastaan.
Lääkärin ja potilaan sekä taiteilijan ja katsojan välinen suhde on samankaltainen: niiden tehtävä on katsojan ja potilaan ’paraneminen’. Sekä taide että psykoterapia edellyttävät kommunikaatiota. Lääkärin ja potilaan, taiteilijan ja katsojan edut käyvät yksiin affektiotiloissa. Patologisesta ja esteettisestä tilasta tulee viestinnän tiloja. Tavalla tai toisella affektiotila ottaa ulospäin näkyvän muodon: oire, niin kuin taideteoskin, on viesti Toiselle.
Näyttelyssä ”Muistin ja muistamattomuuden” teema kyseenalaistaa lääkärin ja potilaan keskinäistä suhdetta: Bracha Lichtenberg Ettinger on muistin potilas; Sergei Bugaev Afrika on muistamattomuuden lääkäri. Lääkärin ja potilaan, katsojan ja taiteilijan hahmot liukenevat pois ja tulevat esitetyksi maailmassa, jossa lääkäristä tulee potilas ja potilaasta lääkäri, taiteilijasta katsoja ja katsojasta taiteilija, maailmassa jossa ”jokainen ristiriita on taisteltava pois tunnesiirron piirissä”(Freud).
Näyttelujulkaisut:
ISBN 951-9355-55-3
Tohtori ja Potilas – Muisti ja muistinmenetys / Doctor and Patient – Memory and Amnesia
Porin taidemuseo 17.9.-27.10.1996
Toimittaja: Marketta Seppälä
Käännökset: Richard Beardsworth, Thomas Cambell, Carolyn Ducker, Seppo Siuro, Kaisa Sivenius, Pia Sivenius, Matti Velhonoja
Valokuvat: Jacques Faujoir, Yoram Lehman, Viktor Mazin, Olessia Tourkina, Erkki Valli-Jaakola
Lay-out: Jari-Pekka Vanhala
© Kirjoittajat
Painohäme Oy, Ylöjärvi 1997
Porin taidemuseon julkaisuja 37 / Pori Art Museum Publications 37
Laajuus: 182 s