TAIDE APARTHEIDIA VASTAAN
TIEDOTE
YK:n apartheidin vastaisen erityiskomitean yhteyteen on perustettu erityisjaosto ”Maailman taiteilijat apartheidia vastaan”, joka toimii UNESCO:ssa Pariisissa. Järjestö on koonnut laajan kansainvälisen näyttelyn kutsumalla tämän päivän eturivin taiteilijoita kaikkialta maailmasta. Tavoitteena on merkittävän taidekokoelman avulla kiinnittää ihmisten huomio rotuerotteluun, apartheidiin.
Näyttelykomitean puheenjohtajana on espanjalainen taiteilija Antonio Saura ja sihteerinä ranskalainen Ernest Pignon-Ernest. Perustajajäseninä ovat mm. Pierre Alechinsky, Arman , Christo, Robert Rauschenberg, James Rosenquist, Max Bill, Erró, Renato Guttuso, Wifredo Lam, Roberto Matta, Antoni Tàpies, Vladimir Veličković.
Näyttelyssä on mukana 85 taiteilijaa 40 eri maasta, – kaikki kansainvälisesti maineikkaita taiteilijoita, jotka ovat julkisesti halunneet asettua puolustamaan humanismia ja inhimillisyyttä. Näyttelyn teokset, yhteensä 150, muodostavat pysyvän kokoelman. Perimmäisenä tavoitteena on, että kierrettyään eri puolilla maailmaa, kokoelma muodostaa perustan Etelä-Afrikkaan perustettavalle apartheidin vastaiselle museolle sitten kun, rotusorto maassa on lopetettu.
Erillisenä osana näyttelyyn liittyy 15 taiteilijan julistenäyttely, joka on koottu ennen varsinaista taidenäyttelyä. Julisteiden originaalit ovat mukana nyt nähtävässä näyttelyssä. Näyttelyyn liittyy myös julkaisu, jossa 11 tunnettua kirjailijaa ja tiedemiestä ovat julkaisseet kannanottonsa näyttelyn teemaan. Julkaisuun on myös koottu dokumentteja YK:n julistuksista ja Etelä-Afrikan apartheid-politiikasta.
Näyttely on aloittanut kierroksensa Pariisista, missä se oli esillä viime vuoden lopulla Fondation Nationale des Arts Graphiques et Plastiques’ssa. Heti alkuvaiheessa näyttely on saatu Pohjoismaihin: kuluvan vuoden alussa se oli esillä Lundin taidehallissa Ruotsissa. Suomessa näyttely on esillä Porin taidemuseossa 10.4.-13.5., Tampereen Nykytaiteen museossa 17.5.-2.9. ja Lahden taidemuseossa 6.-30.9. Suomen kierroksen jälkeen näyttely siirtyy Kööpenhaminaan ja vuonna 1985 useisiin Euroopan maihin, Yhdysvaltoihin, Latinalaiseen Amerikkaan ja Hong Kongiin.