SOLU – Ossi Somma, Reijo Paavilainen, Pertti Mäkinen

Kuvanveistäjäkolmikon Ossi Somma – Reijo Paavilainen – Pertti Mäkinen yhteisnäyttely rakensi vuonna 1979 valmistuneen SOLU-leikkiveistoksen pohjalta kuvaa taiteilijaryhmän roolista suomalaisen veistotaiteen kentällä. Näyttely toteutettiin osittain dokumentaarisena, osittain täysin uusin, näyttelyä varten rakennettujen teosten pohjalta.

TIEDOTE

Porin taidemuseon syyskauden käynnistää kolmen suomalaisen kuvanveistäjän, Ossi Somman, Reijo Paavilaisen, Pertti Mäkisen, yhteisnäyttely nimeltä SOLU.

Solu on elämän perusyksikkö. Sen sisällä on tieto ja tulevaisuus. Yhtä lailla kuin jatkuvuuden edustajana se voidaan nähdä myös vuorovaikutuksen ja yhteistyön symbolina. Solu tai oikeammin Soluleikki on kuvanveistäjäkolmikon vuonna 1979 syntyneen leikkiveistoksen nimi. Soluleikki käynnisti keskenään kolmen eri-ikäisen ja erityyppisen taiteilijan yhteistyön, joka on jatkunut kaksi vuosikymmentä aina tähän päivään saakka.

TAITEILIJAT

Kuvanveistäjäkolmikon ura on ollut suomalaisittain menestyksellinen. kahden vuosikymmenen ajan he ovat sijoittuneet julkisten veistos- ja mitalikilpailujemme kärkeen sekä työryhmällä että henkilökohtaisilla ehdotuksillaan.

Reijo Paavilaisen tuotannosta muistetaan kenties parhaiten presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen kilpailuvoiton myötä toteutettu suurikokoinen seinäveistos Lemminkäisen retket. 1980- ja 1990-luvulla Paavilaisen suunnittelemat juhlarahat ovat voittaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Vaneriveistoksillaan Paavilainen on menestynyt useaan otteeseen mm. Japanissa. Pertti Mäkinen tunnetaan Tampereen Lauri Viita –monumentin lisäksi Paavilaisen tavoin myös mitalien ja rahojen palkittuna suunnittelijana sekä aikaisemmin myös graafikkona.

Joukon nestori, modernin veistokielen hengessä uransa jo 1950-luvun lopulla aloittanut Ossi Somma on koko elämänsä ajan kantanut huolta ihmisestä. Hänen väkevät, syvään eettiseen vakaumukseen perustuvat veistoksensa ovat vuosikymmenien ajan ryydittäneet suomalaisen kuvanveiston kenttää. Somman katsojilleen esittämät tekniikkaan, ihmisarvoon ja ympäristökysymyksiin liittyvät pohdinnat ovat tänään entistäkin ajankohtaisempia. Arvokas – ja Suomen taiteessa niin valitettavan harvinainen – ulottuvuus on hersyvä huumori, jota Somma hienostuneella tavalla viljelee arkojakin asioita käsitellessään. Pitkästä urasta huolimatta taiteilija on edelleen vahvassa vireessä. Hänen teoksiaan on nähty säännöllisesti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä yksityis- että yhteisnäyttelyissä.

Kaikki kolme kuvanveistäjää liittyvät Kankaanpään taidekoulun historiaan: Ossi Somma kuvanveiston lehtorina ja koulun rehtorina, Paavilainen ja Mäkinen oppilaina, joista sittemmin on tullut opettajia.

SOLU -näyttely esittelee taiteilijakolmikon uusimpia ajatuksia – teokset on toteutettu suoraan näyttelysaliin. Porista näyttely siirtyy Rovaniemen taidemuseoon ja sieltä edelleen Nelimarkkamuseoon, Alajärvelle.

SOLU -näyttelyyn liittyen Porin taidemuseon projektihuoneen tiloissa on katsaus taiteilijaryhmän kahden vuosikymmenen tunnetuimpiin julkisiin veistoksiin. Näyttelyyn liittyy kirja, joka rakentaa kuvaa taiteilijoista, heidän toiminnastaan sekä laajemmin kuvataiteen ja erityisesti julkisen taideteoksen tehtäväkuvasta ja siinä viimeisinä vuosikymmeninä tapahtuneista muutoksista. SOLU -kirja valmistuu lokakuun kuluessa.

Näyttelyjulkaisu:

ISBN 951-9355-62-6
Ossi Somma: Solu/ Cell
Porin taidemuseo 11.9.-31.10.1999
Toimitus: Esko Nummelin
Kirjoittajat: Hannu Castrén, Yrjö haila, Rauni Holst, Liisa Juhantalo, Hilkka Korjus, Esko Nummelin, Leena Passi, Seija Rusko
Valokuvat: Erkki Valli-Jaakola, Porin taidemuseo
Seppo Mustonen s.36
Kaj Nordberg s.115
Esko Nummelin s. 48, 49
Reijo Paavilainen s. 75, 148, 151
Ossi Somma s.30, 53, 137, 150
Taitto: Esko Nummelin
Porin taidemuseo, kirjoittajat ja valokuvaajat
Vammalan Kirjapaino Oy, 1999

Tiedot

Taiteilija: Ossi Somma, Reijo Paavilainen, Pertti Mäkinen
11.09.1999 – 31.10.1999
Tila: HALLI