SIGNS – Stina Ekman, Sami Havia, Eva Koch, Leonhard Lapin, Samu Raatikainen, SIGNMARK, Tereza Velikova
Merkki, sign [sain] voi johdattaa ajattelemaan konkreettista merkkien täyttämää ympäristöä tai merkin, itsensä sisältöä. SIGNS –näyttelyn teoksia voisi luonnehtia ajatuksella: ”ole minulle merkki jostakin”. Näyttelyn teokset liikkuvat symbolisten perusmuotojen, ihmisen ilmeiden, viittomakielisen merkkikielen ja elekielen merkkien kakofoniassa, josta katselija löytää merkkejä ja merkityksiä. Peruselementit väri, muoto ja pinta symboloivat ja rakentavat sillan taiteen, filosofian ja jokapäiväisen elämän rakenteisiin.
TIEDOTE
Tiedotuspäivä torstaina 09.11. klo 10.00 – 14.00 välisenä aikana. Taiteilijat Eva Koch ja Sami Havia ovat paikalla koko päivän. Yleisölle avoin tiedotustilaisuus perjantaina 10.11. klo 12.00. Näyttelyn avajaiset perjantaina 10.11. klo 18.00. Tervetuloa!
Taiteen tulkitsija etsii taideteoksista merkityksiä, sisältöjä ja merkkejä – joiden kautta hän pääsisi lähemmäs teosta ja sen tekijää. Taideteosten edessä herää usein ajatuksia, joita ei olisi valmis kohtaamaan arjessa. Jos katselija on onnekas, taide sohaisee juuri sitä kipeää muistoa, onnellisinta hetkeä tai kaukaisinta muistumaa jostakin, joka on jo työntyä muistojen pölyisiin syövereihin ja pakannut ajatusten vintille ruskeisiin pahvilaatikoihin. Merkin, joka laukaisee tapahtumaketjun aivoissa historiaan, ei tarvitse olla huutavan suuri tai edes näkyvä, vaan vihje – jonkinlainen huomaamaton huudahdus.
Ihmisen kyky elää tässä maailmassa on hyvin vaistonvaraista. Ihminen on asioiden, tuttujen ja vieraiden, ympäröimänä. Vaikka toitottaisimme vuoden jokaisena päivänä elämän ainutlaatuisuudesta, ihmeellisyydestä ja hetkellisyydestä – emme silti oppisi arvostamaan tätä hetkeä sen enempää. Siksi haemmekin merkityksiä yksinkertaisista asioista, merkeistä joista tiedämme olevamme elossa. Näiden elonmerkkien saartamana, joskus epätoivon hetkellä ihminen tukeutuu suurempiin voimiin, tai kuvitteellisiinkin merkkeihin. Merkki voi olla mitä pienin pään heilahdus, kadulla seisova mainosplakaatti tai vatsatauti. Luonnonmerkkejä ihminen on oppinut lukemaan historian saatossa, mutta ennustettavuus alkaa kadota ilmastonmuutoksen aiheuttamien arvaamattomien seuraamusten johdosta. Merkkejä joskus jopa toivotaan, väijytään ja luetaan ilmaan minkäänlaista totuuden häivää. Ihminen elää oman tulkinnanvaraisen merkkien maailman ympäröimänä. Vihreä valo antaa meille merkin ylittää jalkakäytävä, vastaantulijan hymy on merkki hänen ilostaan. Horoskooppimerkkini saa minut käyttäytymään juuri niin tulisesti kuin leijona tai piiloutumaan kuin rapu.
Tieteellinen tapa jäsentää tätä ympäröivää merkkien maailmaa on merkkioppi eli semiotiikka – filosofinen suuntaus, joka tutkii merkkien, kuten sanojen semantiikkaa eli merkkien merkitystä. Perustavanlaatuinen ongelma kielessä on, miten kieli voi viitata itsensä ulkopuolelle. Sanat ja käsitteet ajatuksina ovat intentionaalisia, eli niillä on kyky viitata itsensä ulkopuolelle. Miten tämä itsensä ulkopuolelle viittaaminen tapahtuu ja mikä on tieteellinen, teoreettinen ja geneettinen selitys kielelle? Taidemuseo järjestää viittomakielellä tulkattuja näyttelyesittelyjä 22.11. kello 18.00, 29.11. kello 14.00, 13.12. kello 18.00. Esittelyihin on vapaa pääsy. Näyttelyssä on esillä mm. Eva Kochin videoteos Approach, jossa viittomakielinen kuoro esiintyy (2005) ja video räppääjältä nimeltään SIGNMARK, jonka instrumentti on viittomakielinen laulu, joka perustuu puhtaasti visuaalisiin elementteihin.
***
Taiteilijat: Stina Ekman (s.1950, Ruotsi), Sami Havia (s.1982), Eva Koch (s.1953, Tanska), Leonhard Lapin (s.1947 Viro), Samu Raatikainen (s.1971, Suomi) , SIGNMARK (s.1978, Suomi) , Tereza Velikova (synt. 1979 Tšekki) .
Lisätietoja näyttelystä: näyttelykuraattori Laura Selin, puh 02-621 1089, email laura.selin@pori.fi
Lehdistömateriaalia: www.poriartmuseum.fi > tiedotusvälineet > lue lisää näyttelystä > lehdistökuvia