RYÖMI, KONTI – VIESTI VAUVUUDESTA

Taiteilijat: Annina Cerón, Kirsi Jaakkola, Sanna Pajunen-Kyynäräinen, Annukka Olli, Päivi Setälä, Veijo Setälä / Porin lastenkulttuurikeskus

Näyttely on kontattava tilateos ja erityisesti vauvoille ja vauvaperheille suunnattu elämystilallinen kokonaisuus. Näyttelytilaan ryömitään tai kontataan vauvaoven kautta. Seinälle projisoidun videon vauvojen kohtaamiset ja liikeradat jatkuvat lattialle rakentuvassa veistostossa. Veistokset ovat tyynymäisiä teoksia, joiden päällä voi kontata ja liikkua. Niiden pinnalla olevat viivat muodostavat vauvan liikeradan ja niissä on kosketustuntuman antavia ja ääniä tuottavia materiaaleja. Reitit perustuvat alle 1-vuotiaiden vauvojen liikkeisiin Vauvojen värikylpy-työpajassa.

Näyttely viittaa samassa tilassa vuonna 1998 esillä olleeseen Yukinori Yanagin Wandering Position -teokseen, jossa taiteilija seurasi muurahaisen liikkeitä. Ryömi, konti-näyttelyssä vauva on näyttelyn lähtökohta, keskipiste ja kokija. Miten taide koskettaa vastasyntynyttä?

Näyttely on jaetun tekijyyden synnyttämä. Näyttelyn taiteilijat ovat Porin lastenkulttuurikeskuksessa työskenteleviä kuvataiteilijoita, vauvat ovat vauvuuden asiantuntijoita ja omien liikeratojensa sankareita.

Osa näyttelyn kokemisesta on mahdollista vain vauvoille. Aikuiselta näyttely vaatii antautumista leikkiin ja oivallukseen. Ota esimerkkiä vauvasta!

//

TAITEILIJAT
Näyttelyn taiteilijat (Annina Cerón, Kirsi Jaakkola, Sanna Pajunen-Kyynäräinen, Annukka Olli, Päivi Setälä, Veijo Setälä) ovat kuvataiteilijoita, jotka työskentelevät Porin lastenkulttuurikeskuksessa ja tekevät näyttelyn osin osana työtään. Näyttely on toteutettu yhteisesti pohtien jaetun tekijyyden ja yhteisöllisen työskentelyn mahdollisuuksia. Yhteisönä on taiteilijoiden yhteinen työpaikka. Miten taiteellinen prosessi, toimistotyöt ja työpajojen ohjaus limittyvät?

//

RYÖMI, KONTI – VIESTI VAUVUUDESTA
TAITEILIJAT

Kuvataiteilija Annina Cerón työskentelee ja asuu Porissa. Cerón valmistui 2009 kuvataiteilijaksi (AMK) Kankaanpään taidekoulusta. Pääilmaisukeinona hänellä on eri materiaalit keramiikasta ja tekstiilistä kierrätysmateriaaleihin. Annina Cerón työskentelee Porin lastenkulttuurikeskuksella suunnittelija-ohjaajana Vauvojen värikylpy sidosryhmätyössä. Cerón koordinoi ja ohjaa erityistä tukea tarvitseville lapsiperheille värikylpy-ryhmiä ja työskentelee sidosryhmien parissa mm. Kultane – kulttuuri ja taidepainotteisessa neuvolassa. Cerónin vahvuutena on kolmiulotteinen ja moniaistinen työskentely joka toteutuu erilaisten materiaalien yhdistämisessä; parhaimmillaan se on leikkisä prosessi. Cerón on osallistunut näyttelyihin vuodesta 1998 lähtien. Julkisia teoksia ovat Punajuuriporkkanavarpaat Satasairaalan lasten ja naistentalossa sekä yhdessä Väinölän päiväkodin lasten kanssa toteutettu Jättiläiset teos Itä-Porin Kultane-neuvolassa. Kuvataiteilijana Cerón haluaa olla luomassa tasa-arvoa taiteen osallisuuteen. Taide, kauneus, värit ja elämykset – kuuluvat kaikille. Hänestä tärkeintä on kohdata taiteen äärellä sekä mahdollistaa luovien prosessien löytäminen ja hetkessä oleminen.

Kirsi Jaakkola on kankaanpääläinen kuvataiteilija ja työskentelee Porin lastenkulttuurikeskuksessa tuotanto-viestintävastaavana. Hän on valmistunut maalauksen linjalta Porin taidekoulusta vuonna 2001. Lasten kanssa Jaakkola on työskennellyt mm. eri valokuvaprojekteissa ja ohjaa tällä hetkellä Kuuntelukävelyitä eri-ikäisille. Viimeisimmät yksityisnäyttelyt vuonna 2018 Ava-galleriassa Helsingissä ja P-galleriassa Porissa ovat käsitelleet äänimaisemaa. Vuonna 2019 teoksia on esillä mm. Porin lastenkulttuurikeskuksen Kehona-näyttelyssä Kotkassa Merikeskus Vellamossa ja lastenkulttuurikeskus Rullassa Tampereella, Rauman taidemuseossa Toisaalla-näyttelyssä ja Emil Cedercreutzin museossa Alaston maisema -näyttelyssä. Kirsi Jaakkola on toteuttanut Porin lastenkulttuurikeskuksen kautta julkisia teoksia mm. Satasairaalan lasten ja naistentaloon. Jaakkola on Taidemaalariliiton jäsen. Jaakkola kokee työskentelyn luovassa työyhteisössä merkitykselliseksi ja toteaa työskentelyn lasten ja toisten kuvataiteilijoiden kanssa vaikuttaneen valtavasti omaan taiteelliseen työskentelyynsä. Tärkeäksi on noussut esimerkiksi yhteisöllisyys, osallisuus ja eri aistien huomioiminen teoksissa ja näyttelykokemuksessa.

Taidemaalari Annukka Olli on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun taideakatemiasta 2009 ja työskentelee Porin lastenkulttuurikeskuksessa värikylpy- ja taideohjaajana sekä materiaalien kehittämisen parissa. Taiteen ja lasten kanssa työskentelyn Olli kokee antoisaksi ja merkitykselliseksi, lasten ennakkoluuloton luovuus innostaa ja haastaa kuvataiteilijaa ohjaajana. Olli on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 2002 lähtien. Ollin maalaukset ovat kuin veistoksia; isoja elementtejä, joiden pinta on työstetyn kerroksellinen. Isokokoiset kasvokuvat käsittelevät myös katseen etiikkaa; teosten äärellä katsoja onkin itse katsomisen kohteena, jolloin subjektin ja objektin roolit vaihtuvat.

Kuvataiteilija Sanna Pajunen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2009. Hänen tilalliset teoksensa käsittelevät ympäristöä ja olemassa olon tarinoita. Pajunen työskentelee Porin lastenkulttuurikeskuksessa varhaisiän taidetoiminnan vastaava suunnittelija-ohjaajan työssä, organisoiden Vauvojen värikylpy -toimintaa sekä kouluttaa uusia värikylpyohjaajia valtakunnallisesti. Pajunen arvostaa lapsen äänen esiin tuomista ja taiteen integroitumista luontevaksi sekä välillä järisyttäväksi osaksi vauvaperheiden arkea. Viimeaikaisessa näyttelyssään (2019) hän on pohtinut installatiivisesti kaupunkien reittejä omaan olemisen maisemaan suhteuttaen. Pajunen on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa sekä ulkomailla vuodesta 2002 lähtien. Pajunen on toteuttanut julkisia teoksia Poriin Kallelan, Koivulan sekä Reposaaren kouluihin, Satasairaalan lasten ja naistentaloon sekä Beelitz-Heilstätteniin Saksaan. Pajunen on Suomen kuvanveistäjäliiton jäsen. Vuonna 2019 hänen teoksiaan on esillä mm. Porin lastenkulttuurikeskuksen Kehona-näyttelyssä Kotkassa Merikeskus Vellamossa ja lastenkulttuurikeskus Rullassa Tampereella. Pajunen toimii aktiivisesti myös naiskuvanveistäjistä koostuvassa Piirakkakerho-taiteilijaryhmässä, jonka toiminnassa yhdistyvät performanssi, kuvanveisto ja yhteisöllisyys.

TaT, FM Päivi Setälä on valokuvataiteilija, kirjoittaja ja Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja. Setälä pyrkii työssään parantamaan taiteilijoiden työmahdollisuuksia ja löytämään uudenlaisia taiteellisia avauksia työorganisaatioissa. Lasten oma ilmaisu on Setälälle erityisen tärkeää ja hän saanut lastenkulttuurin valtionpalkinnon 2010. Setälän viimeisin valokuvanäyttely (2018) oli norsuista ja hitaista maisemista. Eläinten lisäksi Setälä on kuvannut autioita tiloja, viittomakielen eleitä, kukkamekkoja ja kasvihuoneita. Päivi Setälä on julkaissut taidetta ja kulttuuria käsitteleviä tekstejä vuodesta 1984 ja osallistunut näyttelyihin vuodesta 1990. Setälän teoksia on ollut esillä mm. Suomen Valokuvataiteen museossa, Pohjoisen ja VB- valokuvakeskuksissa, Porin ja Rauman taidemuseoissa ja useissa yhteisnäyttelyissä. Hänen julkisia teoksiaan on mm. Porin kaupungin sairaalassa ja Satasairaalan lasten ja naistentalossa. Päivi Setälä on Valokuvataiteilijoiden liiton jäsen. Taiteessaan – valokuvissa ja teksteissä – Setälä yhdistelee konstruoitua ja kontrolloimattomuutta.

Veijo Setälä on porilainen kuvanveistäjä, joka käyttää materiaaleinaan mm. terästä, puuta, muoveja ja erilaisia kierrätysmateriaaleja. Hän työskentelee Porin lastenkulttuurikeskuksessa taiteilija-teknikkona. Setälällä on pitkä kokemus lasten kanssa toteutetuista taideteoksista. Lasten kanssa toimimiseen liittyvä sattumanvaraisuus ja yllätyksellisyys ovat hänelle tärkeä kannustin työssä. Vuonna 2019 hänen teoksiaan on esillä mm. Porin lastenkulttuurikeskuksen Kehona-näyttelyssä Kotkassa Merikeskus Vellamossa ja lastenkulttuurikeskus Rullassa Tampereella. Setälän julkisia teoksia on mm. Porin Veturitallin päiväkodissa, Rauman kirjastossa ja Kankaanpää-Pori Taidetiellä. Setälä on Suomen kuvanveistäjäliiton jäsen. Hänellä on ollut lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä vuodesta 1986. Setälän teos Rautakeuhko oli kuukauden teos Galleria Sculptorissa Helsingissä 2017 ja vuonna 2018 hän teki kuudennen veistoksen Porin kaupungin taidekokoelmaan kuuluvaan Viiden veistoksen maisema -teossarjaan (1992). Kuudes veistos oli osa Porin taidemuseon Museon kokoelma-amanuenssin kanssa toimintaa.

Tiedot

Taiteilija: Annina Cerón, Kirsi Jaakkola, Sanna Pajunen-Kyynäräinen, Annukka Olli, Päivi Setälä, Veijo Setälä / Porin lastenkulttuurikeskus
22.03.2019 – 25.08.2019
Tila: PROJEKTIHUONE
Hakemisto: 2019/225