PUOLAN TEKSTIILITAIDETTA

TIEDOTE

Puolan taideteollisuuden pitkässä historiassa kudonnalla on aina ollut tärkeä osa. Tekstiilejä käytettiin moniin eri tarkoituksiin ja ne olivat mukana elämän tärkeissä tapahtumissa. Ne olivat jokaiselle sosiaaliryhmälle välttämättömiä kaikissa sisätiloissa.

Vanhat, säilyneet luettelot linnojen, palatsien, kirkkojen ja luostareiden sisustukseen kuuluneista taideteoksista sisältävät suuren määrän tekstiilejä, joita on kokoelmissa usein määrällisesti enemmän kuin maalauksia. Jo pelkästään tämä seikka osoittaa puolalaisten mieltymyksen ja samalla sen, että tekstiilit sopivat parhaiten juuri heidän kauneuden tajuunsa. Ne sijoitettiin mielihyvin esille. Puolaan tuotiin tekstiilejä niin idän kuin lännenkin johtavista keskuksista. Kuningas Sigismund Augustin rikkaan flaamilaisten gobeliinien kokoelman hyvin säilynyt osa, jossa on 355 työtä 1500-luvulta, on paras todiste puolalaisten asiakkaiden hyvästä mausta.

Kirjoitetut lähteet kertovat myös kirjontatöiden, tekstiilien ja mattojen paikallisesta tuotannosta. Valitettavasti niitä vain on säilynyt hyvin vähän. Monet tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että tekstiilejä ei ole säilynyt. Sellaisia ovat luonnollinen kuluminen, taideteosten tuhoa ja ryöstöä aiheuttaneet sodat sekä kirkolliset säännökset, jotka määräävät tuhoamaan esineet, joita ei enää käytetä jumalanpalveluksissa. Voimme sanoa, että monet esineryhmät osoittavat perinteen jatkuvuutta 1700-luvulta lähtien.

1700-luku oli tekstiilitaiteen suuren nousun vuosisata Puolassa. Kuninkaallisten ja ylimysten toimesta tuotettiin gobeliineja ja luostareiden työhuoneissa tehtiin kirjontatöitä. Lisäksi toimintaa harjoittivat mattotehtaat. Paikallisten kutojien tyypillisimpiä tuotteita olivat Puolan aateliston viitoihin kuuluneet huivit. Kuvioidut huivit tehtiin silkistä ja usein niissä oli kulta- ja hopealankoja. Vaikka Puolan aatelisto käytti yleisesti näitä huiveja 1700-luvulla, ne olivat tosiasiassa itäiseen vaatetukseen liittyviä asusteita, jotka olivat lainatut Puolan kulttuurin itämaistumisen kaudella. Vierasmaalaisesta alkuperästään huolimatta huiveilla oli tunnusmerkilliset muotonsa, jotka olivat tyypillisiä paikallisessa taiteessa. Puolalainen kudontataide oli luonut nämä muodot läntisen ja itäisen taiteen vaikutuksesta huolimatta. Taiteellisen laatunsa ansiosta puolalaiset huivit kuuluvat maailman antiikkiesineiden parhaimmistoon. Ne ovat monen museokokoelman ylpeys kotimaassa ja ulkomailla.

Tiedot

14.04.1982 – 16.05.1982
Tila: Halli