PORIN KAUPUNGIN TAIDEKOKOELMAN UUSHANKINTOJA
TIEDOTE
Porin taidemuseon kokoelmaan on vuoden 1983 aikana hankittu mm. neljä Otto Mäkilän maalausta vuosilta 1938-45. Taidemaalari ja –graafikko Otto Mäkilä (s.1904, k.1955) on surrealismin huomattavin uranuurtaja Suomessa. Samoin hän liittyy merkittävällä tavalla abstraktin kuvailmaisun kehittelijöihin maassamme.
Apulaisintendentti Leena Peltola on luonnehtinut Otto Mäkilää mm. seuraavasti:
”Otto Mäkilä tunnetaan Turun modernistisen koulukunnan keskeisenä hahmona ja suomalaisen surrealismin merkittävimpänä edustajana. Samoin kuin opettajansa Edvin Lydén Mäkilä oli avarakatseinen ulkomaailmaan suuntautunut taiteilija, jolle varsinkin Pariisiin ja Hollantiin 1930-31 tehty opintomatka merkitsi ratkaisevia herätteitä kansainvälisen kubismin ja surrealismin taholta, herätteitä jotka sulautuivat taiteilijan omaan lyyris-mystiseen näkemykseen. Tästä on ”Seireenit” tyypillinen esimerkki. 1940-luvun lopulla Mäkilä siirtyi nk. konesommitelmien kauteen, mistä olikin enää lyhyt askel viimeisten vuosien puhtaaseen abstraktioon. Kaikkina näinä vuosina hänen taiteessaan säilyi hiljaisen mietiskelevä, lyyrinen pohjavire. Kaikkina näinä vuosina hän liikkui varsinkin keväisin Ruissalon maisemissa maalaten akvarelleja, joista puhuu toisinaan miltei maaginen yhteys luontoon. Otto Mäkilä oli hiljainen mystikko, joka pohdiskeli alati taiteen ja olemassaolon perimmäistä tarkoitusta. Hän jätti jälkeensä lukuisia taideteoreettisia ja filosofisia kirjoitelmia ja taidearvosteluja. Lisäksi hän työskenteli pitkään opettajana ja rehtorina Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa samoin kuin Ryhmä 9:n esimiehenä ottaen monin tavoin osaa kotikaupunkinsa taide-elämään.”
Porin taidemuseolle hankitut öljymaalaukset ”Ystävykset” 1938, ”Uimarit” 1945, ”Kasvot” 1945 sekä guassimaalaus vuodelta 1939 täydentävät museon modernin suomalasien kuvataiteen kokoelmia merkittävästi tuoden niihin uutta ulottuvuutta surrealistisen kuvailmaisun suuntaan.
Otto Mäkilän teokset ovat esillä Porin taidemuseossa 11.-20.10.1983