PIENI SUURI TAIDE – PHILIPPE FAVIER
TIEDOTE
Philippe Favier (s. 1957) kuuluu tämän vuosikymmenen ranskalaisen taiteen omaperäisimpiin tekijöihin. Aiemmin hänen taidettaan on nähty Pohjoismaissa ainoastaan Pariisin XII biennaalin yhteenvetonäyttelyssä Sara Hildénin taidemuseossa ja Oslon Kunstnernes Husissa vuonna 1983, ja silloinkin vain varhaisempien töiden osalta. Tuolloisista seinille levittäytyvistä siirtokuvakollaaseista Favier on siirtynyt uuteen tekniikkaan, epäsäännöllisille lasinpaloille toteutettuihin maalauksiin. Viime vuosien oivaltavat etsaussarjat sekä säilykepurkkien luomiin kehyksiin toteutetut lasille tehdyt maalaukset ovat tuoneet uusia ulottuvuuksia Favierin taiteeseen.
Taiteilija on valinnut töilleen mahdollisimman pienet mittasuhteet. Varhaisempien paperikollaasien yksityiskohdat saattoi ohittaa luulemalla niitä seinillä oleviksi tahroiksi, eivätkä uudemmatkaan ”lasimaalaukset” yleensä ylitä parinkymmenen senttimetrin rajaa. Favierin työt tietoisesti pakottavat katsojan lähelleen, ja vasta silloin, syventymistä edellyttävän vaivannäön jälkeen paljastavat maagisen maailmansa. Töistä välittyy ilo tehdä kuvia – sellainen ilo ja välittömyys. joka yleensä liitetään lasten taiteeseen. Favierin kohdalla kyse on kuitenkin tietoisesta kuvamaailman ja siihen liittyvien assosiaatioiden valinnasta, älyllisen tietoisuuden ja aistillisuuden välitilasta.
Philippe Favier ei sulje töitään ahtaisiin kehyksiin. Paperipohjaiset työt levittäytyvät seinäpinnalle runokuvina ja kertomuksina. Lasinpaloille toteutettuja maalauksia voi tarkastella niin installaatioina kuin yksittäisinä töinäkin. Pienestä koostaan huolimatta – tai ehkä juuri sen vuoksi – työt vaativat tilalta paljon: intensiivisyydessään ne hallitsevat tehokkaasti ympäristöään, luovat tilalle uuden hengen.
Samoin kuin varhaisemmat paperikollaasit antavat katsojalleen vain viitteellisiä aineksia ”kertomuksen” konstruoimiseksi, samoin ”fossilisoituneet” lasifragmentitkin pakottavat näkemään maailmamme, tämän muurahaiskekomme uusilta tasoilta. Ne edellyttävät katsojalta arkeologin kykyä koota yksityiskohdista, lasinpaloille ”jähmettyneistä” vihjeistä ympäröivä todellisuutemme. Lasille maalatut työt luovat tunnelman säilymisestä ja ikuisuudesta, mutta samalla pelkkä mahdollisuus lasin halkeamiseen tai rikkoutumiseen muistuttaa äkillisestä uhasta, totaalisen tuhonkin mahdollisuudesta. Tämä ristiriita havainnollisesti pakottaa meidät universaalille tasolle kokemaan olemassaolomme rajallisuuden – ja vastuumme. Samalla teosten koon edellyttämä mikroskooppinen tarkastelu paljastaa elämäämme liittyviä yksityiskohtia niin groteskein kuin arkipäiväsinkin teemoin, huumorin ja ironian keinoin.
Suomessa Philippe Favierin näyttely nähdään kahdessa eri muodossa, kahdessa erilaisessa tilassa. Porin taidemuseo tarjoaa kehyksen laajalle, luonteeltaan takautuvalle näyttelylle, jossa tila ja taideteokset käyvät käsitteellistä vuoropuheluaan. Museon näyttelyhalli rakentuu omaksi maailmankaikkeudekseen, jonka Philippe Favierin paperikollaasit, ”lasinpalaset” ja ”säilykepurkit” vihjeenomaisesti kokoavat yhteen. Pohjoismaisen taidekeskuksen Galleria Augustan Suomenlinnaan rakennetaan pienimuotoinen, intiimi kokonaisuus. Osa teoksista siirtyy samoihin aikoihin toukokuussa Osloon Henie Onstad Kunstsenteriin laajaan ranskalaisen taiteen näyttelyyn.
Philippe Favierin näyttelyn järjestelyjä Suomessa on tukenut Ranskan ulkoministeriön taidejaosto (Association Francaise d’Action Artistique). Näyttelyn komissaarina Ranskassa on toiminut taidehistorioitsija Jacques Beauffet Saint-Étiennen Modernin taiteen museosta. Näyttelyyn ovat lainanneet teoksia yksityiset henkilöt sekä Musée National d’Art Moderne Pariisista, FRAC Rhône-Alpes, F.N.A.C. Pariisista, Musée d’Art Moderne Saint-Étiennestä ja Musée Toulon.
Porin taidemuseo 20.2.- 20.3.1988
Pohjoismainen taidekeskus, Galleria Augusta 29.4.-29.5.1988
Näyttelyjulkaisu:
ISBN 951-9355-18-9 Philippe Favier
Porin taidemuseo 20.2.-20.3.1988
Kuvat: Yves Bresson (teokset), Hervé Nègre
Käännös: Helena Woirhaye
Traduction: Andre Boullenger
Lay-out: Philippe Favier, Hilkka Kuusijärvi
100PRINT, Satakunnan Kirjateollisuus, Pori 1988