OUT OF THE CENTRE – POIS KESKUKSESTA, Kiinalaista nykytaidetta

TIEDOTE

Porin taidemuseon kokoama kiinalaisen nykytaiteen näyttely esittelee Kiinassa 1980-luvulla esiin murtautunutta, maan virallisesta kulttuuripolitiikasta poikkeavaa avantgardetaidetta. Useimmat näyttelyn taiteilijoista toimivat nykyään Kiinan- eli ”Keskustan valtakunnan” – ulkopuolella, pääosin Ranskassa. Kiinalaista nykytaidetta on viime vuosina esitelty laajoina kokonaisuuksina eri puolilla Eurooppaa. Porin taidemuseon järjestämä näyttely pyrkii näistä suurnäyttelyistä poiketen keskittämään huomion yksilöihin, ja nimenomaan sellaisiin kiinalaistaiteilijoihin, jotka toimivat kansainvälisen nykytaiteen kentässä. Heidän teoksiaan ei voi määritellä pelkästään kansallisuuden tai kulttuurin erikoispiirteiden kautta, itämaiseen eksotiikkaan ja vierauteen vedoten. Näyttelyn teokset on toteutettu Porissa, missä taiteilijat kävivät tutustumassa näyttelytilaan ja paikkakunnan luonteeseen alkuvuodesta 1994. Kesäkuun alkuviikkoina taiteilijat työskentelivät taidemuseolla ja taidekoulussa toteuttamassa teoksiaan.

Yang Jie Chang (s. 1956, Foshan) luo teoksessaan Brutstätte- tartuntapaikka tai tautipesäke- mustan ja kostean kentän, jonka ylitse katsojien on uskaltauduttava kävellä. Teokseen liittyy valokuvia erityyppisistä pistävistä hyönteisistä ja injektioruiskuista sekä akupunktioneuloista, jotka viittaavat sairauksien parantamiseen ja tartuttamiseen, luonnon ja ihmisen eri keinoihin levittää tauteja ja puolustautua niitä vastaan. Aikaisemmissa teoksissaan taiteilija on käyttänyt muita konkreettisesti tai symbolisesti vaarallisia materiaaleja, kuten tulta, sähkövirtaa, ja omaa vertaan, sekä tussiin sekoitettuja lääkeyrttejä. Musta väri toistuu Yang Jie Changin teoksissa liittyen tyhjyydessään ja täyteydessään hänen perehtymiseensä zen- buddhalaisuuteen.

Chen Zhen (s. 1955, Shanghai) tutkii teoksissaan ihmisen, luonnon ja teknologian välisiä suhteita. Porin taidemuseoon Chen Zhen on suunnitellut teoksen +37astetta- ihmisruumiin lämpötila, jonka hämärässä sisätilassa vallitsee tasapainotila, terveen ihmiskehon vakiolämpö, joka on meille kaikille yhteinen inhimillinen nimittäjä. Chen Zhenin mukaan lämpötila erityisesti Suomen kaltaisessa pohjoisessa maassa vaikuttaa olennaisesti kulttuurin, politiikan ja ihmisluonteen kehittymiseen. Teos rinnastaa museaalisen tilan, jossa tasainen lämpö ja ilmastointi ovat erityisen tärkeitä, osaksi ihmisruumiin toimintaa: kammio yhdistyy ilmanvaihtokanaviin, joiden kautta tuleva ”hengitys” nivoo teoksen orgaaniseksi osaksi rakennusta ja sen mekaanisia toimintoja.

Zhang Peili (s. 1960, Shanghai) on näyttelyn taiteilijoista ainoa, joka yhä asuu ja työskentelee kotimaassaan. Hänen videoinstallaationsa Parasta ennen 19.6.- 28.8.1994 dokumentoi piinaavalla tarkkuudella ja perusteellisella hitaudella eri vaiheita kanan valmistamista ateriaksi ja sen syömistä. Arkipäiväisestä aiheesta muodostuu draama, jossa tavanomainen elämää ylläpitävä toiminta saa inhorealistisia ja pornografisia muotoja. Teos asettaa katsojan sietokyvyn koetukselle tarjoamalla yhtäaikaisesti useita erilaisia aistiärsykkeitä.

Huang Yong Pingin ( s.1954, Xiamen) teos Pois keskuksesta? sijoittuu näyttelytilan perälle, josta se hallitsee koko huonetta ja ulottuu myös sen ulkopuolelle, aina eteisaulaan saakka. Verkkorakennelmasta lähtevät köydet pujottelevat reitillään yli näyttelytilan, johdatellen ja tilaa yhteen punoen, mutta samalla ne levittäytyvät tietoisen häiritseväksi osaksi muiden taiteilijoiden teoksia. Teos toimii näyttelytilan potentiaalisesti tyhjentävänä ”haavina”, houkuttelevana ja uhkaavana rakennelmana.

Yan Pei Mingin (s. 1960, Shanghai) maalauksissa massiiviset ihmiskasvot tarkkailevat ja vartioivat näyttelytilaa. Kolmen maalauksen sarjassa Etsintäkuulutettujen päät Ming on hahmotellut osin muistinvaraisesti, osin valokuvaan pohjautuen kolme päätä, jotka muiden maalausten tavoin toimivat esittävän ja abstraktin välitilassa, dokumentteina taiteilijan hyökkäävästä ja aggressiivisesta maalaustavasta. Eräs toistuva aihe Mingin maalauksissa on puhemies Mao. Porin taidemuseon näyttelyyn Ming on toteuttanut Maosta puoliprofiilikuvan, jossa propagandakuvien sileäposkinen, lähes yli-inhimillinen hahmo on esitetty maalauksellisesti, osin mustaan taustaan kadoten.

Näyttelyjulkaisu:

ISBN 951-9355-42-1

Out of the Centre
Porin taidemuseo 19.6.-28.8.1994
Luettelon toimittaja: Jari-Pekka Vanhala
Valokuvaaja: Erkki Valli-Jaakola
Käännökset: Susanne Lehtinen, Virpi Vainikainen
Lay-out: Jari-Pekka Vanhala ja taiteilijat
Yhteistyössä: K.T.Tähtinen Oy, Pori, Satakunnan Lukkoasennus Oy, Pori, T:mi Matti Leppänen, Porin taidekoulu
Painohäme Oy, Ylöjärvi 1994
Porin taidemuseon julkaisuja 25 / Pori Art Museum Publications 25
Laajuus: 64 s

Tiedot

Taiteilija: Yang Jie Chang, Chen Zhen, Zhang Peili, Huang Yong Ping, Yan Pei Ming
19.06.1994 – 28.08.1994
Tila: HALLI, AULA