NÄKEMISEN KENTÄT – VAPAA TAIDEKOULU 50 VUOTTA
TIEDOTE
Porin taidemuseossa on esillä 9.3.-13.4. välisenä aikana Vapaan taidekoulun 50-vuotisjuhlanäyttely NÄKEMISEN KENTÄT. Näyttely on aiemmin ollut esillä Helsingin taidehallissa ja Mikkelin taidemuseossa, missä esiteltiin näyttelyn historiallinen osuus. Porin taidemuseossa avatussa näyttelyssä on mukana 30 taiteilijan teoksia vuosilta 1910-1985.
Vapaan taidekoulun toiminta nivoutuu läheisesti Porin taidemuseoon, onhan professori Maire Gullichsen koulun perustajajäseniä. Samoin hänen lahjoittamassaan taidesäätiön kokoelmassa ovat keskeisesti edustettuina monet koulun piirissä vaikuttaneet taiteilijat, kuten Sam Vanni, Unto Pusa, Sigrid Schauman tai nuoremmista Tor Arne, Carolus Enckell ja Tommi Mäkelä. Edellisten lisäksi ovat tämänhetkisistä koulun opettajista näyttelyssä mukana myös Kauko Hämäläinen, Reijo Viljanen, Ilmari Rautio ja Markku J. Rantala. Vanhemmista teoksista mainittakoon William Lönnbergin edustava muotokuvaryhmä, Ole Kandelinin 40-luvun sommitelmat sekä Sigrid Schaumanin ja Ester Heleniuksen herkät maisemat.
Vapaa taidekoulu on varsinaisen opetustoiminnan ohella harjoittanut myös julkaisutoimintaa, joka pyrkii toisen maailmansodan jälkeen syntyneen maalaustaiteen esittelyyn. Sarjassa, joka on otsikoitu ”Amerikkalaisen taiteen puheenvuoro”, ovat ilmestyneet kirjat Josef Albers: Värien vuorovaikutus (1979) ja Taito nähdä: runoja, arvioita ja muita kirjoituksia (1985) sekä Hans Hoffmann: Esseitä (1983).
50-vuotisjuhlanäyttelyä varten julkaistuun luetteloon ovat kirjoittaneet Markku Valkonen ja Päivi Lahtela, joka selvittelee koulun historiaa. Markku Valkosen teksti valottaa Suomeen taiteen historiaa ja kehityskulkuja sekä mukana olevien ja Vapaan taidekoulun piirissä vaikuttaneiden taiteilijoiden toimintaa yleisiä taustoja vasten.