NAISKYSYMYKSIÄ – Jef Geys
Belgian nykytaiteen kärkihahmoihin kuuluva vanhan polven käsitetaiteilija ja konkari Jef Geys (s. 1935) kartoittaa naiskysymyksillään eurooppalaisen identiteetin ja yksilön rajoja, mahdollisuuksia ja näiden mahdollisuuksien toteutuneita muotoja kulttuurissamme. Geys hyödyntää ja kommentoi siipeen rakentamassaan installaatioissa Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelman teoksia.
Yhteistyössä: Kunsthalle Lopphem, Belgia.
TIEDOTE
Tiedotuspäivä torstaina 09.06. klo 10.00 – 14.00 välisenä aikana.
Yleisölle avoin tiedotustilaisuus perjantaina 10.06. klo 12.00.
Näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 10.06. klo 18.00. Tervetuloa!
Belgialainen käsitetaiteilija Jef Geys tutkii ja kommentoi taiteessaan eurooppalaisen yhteiskunnan vaikutusvallan rajoja yksilön elämään, suhteessa yksilön vaikutusvallan rajallisuuteen yhteiskunnassa. Geys leikkii yleisillä käsitteillä, symboleilla ja merkeillä luoden niille uusia sisältöjä. Konseptuaalisilla teoksillaan Geys kommentoi nykyaikaa ja postmodernille ihmiselle asetettuja vaateita.
1960- luvulla syntyneen käsitetaiteen tapaan Geys toistaa, soveltaa ja reprodusoi materiaaleista teoksia, jotka provosoivat ja haastavat katselijan ajattelemaan asioiden ja esineiden moni-merkityksellisyyttä. Teoksissa on nähtävillä myös käsitetaiteelle ja Fluxukselle tyypillinen ideologia, jossa itse konkreettista taideteosta edeltävä idea ja taiteilijan intentio on tärkeämpi kuin taiteellisen työn tuote. Taideteos ei ole pelkästään luovan toiminnan aikaansaannos. Teos itse on luova toiminta, joka esim. poliittisuudellaan tai kokeellisuudellaan herättää alkuperäisen idean henkiin katselijassa, taideteoksen tulkitsijassa – kiistelemättä kuitenkaan syntyneiden johtopäätösten totuudellisuudesta tai virheellisyydestä. Naiskysymyksiä -näyttely jatkaa Porin taidemuseossa Yoko Onon ja Geoffrey Hendricksin aloittamaa Fluxus-taiteen esittelyä.
Geysin taiteessa punnitaan kuvan ja kielen suhdetta. Katselijan keskeiseksi pohdittavaksi jää se, miten lukemamme teksti muuttuu kokemaksemme tai todentuu mielikuvissamme havainnolliseksi objektiksi. Näkemämme kuvat personifioituvat mielessämme merkityksiksi ja tarinoiksi, sävyiksi ja saduiksi, vaikka emme sitä itse tiedostaisikaan. Käsitetaiteelle olennaista on taiteen käsitteen, taiteen ehtojen ja kuvan tulkinnan filosofinen pohdinta. Taideteokset ovat eräänlaisia dokumentteja, esineitä tai kirjoituksia, jotka välittävät taiteilijan ajatuksia ja samalla kutsuvat keksimään niille merkityksiä. Siipeen rakentamassaan installaatiossa Jef Geys hyödyntää ja kommentoi Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelman teoksia. Jokaisen Geysin näyttelyn yhteydessä yleisölle jaetaan uusi numero Kempens informatieblad –lehteä, josta voi perehtyä syvemmin Geysin tuotantoon.
Näyttely toteutetaan yhteistyössä belgialaisen Kunsthalle Lophemin kanssa.
Jef Geys (s. 1935 synt. Leopoldsburg, Belgia) on luonnehdittu kiistanalaiseksi taiteilijaksi, sillä hän yhdistelee ja hyödyntää taiteessaan poliittisen yllyttäjän, opettajan ja kuvataiteilijan rooleja. Teoksissaan hän kätkee, naamioi ja mukautuu – tarjoten taiteen tulkitsijalle, museokävijälle löytäjän roolin.
Lisätietoja näyttelystä ja lehdistömateriaalia:
näyttelykuraattori Laura Selin, puh 02-621 1084, email laura.selin@pori.fi