MY RACISM IS A HUMANISM. A LECTURE. (2013) – Sasha Huber
Kesto: 29 min.
Ohjaus, tuottaja: Sasha Huber
Käsikirjoitus: Hans Barth
Käännös: Gyan David Sharan
Näyttelijä: Thomas Götz Louis Agassizin roolissa
Roolitus: Sasha Huber, Petri Saarikko
Pääkuvaaja: Siro Micheroli
Kuvaajat: Christoph Fritschi, Siro Micheroli
Jälkituotanto: Combo Entertainment
Viime aikoihin asti Louis Agassiz (1807–1873) on esitetty kansainvälisesti myönteisessä valossa. Hänet tunnetaan jäätikkötutkijana, tiedemiehenä ja akateemisten instituutioiden johtajana sekä kotimaassaan Sveitsissä että myöhemmin USA:ssa.
Vuonna 2007 historioitsija Hans Fässlerin käynnistämä kansainvälinen Démonter Louis Agassiz -kampanja pyrki avaamaan sveitsiläisyleisön silmät paljastamalla Louis Agassizin syyllistyneen ihmisyyden vastaisiin rikoksiin.
Louis Agassiz oli yksi 1800-luvun uraauurtavia ”tieteellisen rasismin” teoreetikkoja. Hän tutki afrikkalaisia orjia omassa ympäristössään ja päätyi käsitykseen, että orjat ovat synnynnäisesti ja peruuttamattomasti alempiarvoisia. Agassiz ajoi tiukkaa rotuerottelua, etnisiä puhdistuksia ja valtion puuttumista rotujen
sekaantumisen estämiseksi. Hänen ideologiastaan on suora yhteys natsien rotuteorioihin.
Kuvataiteilija Sasha Huber alkoi työstää Louis Agassiziin liittyviä teoksia vuonna 2008. Hänen ensimmäinen aiheeseen liittyvä projektinsa oli Rentyhorn. Teoksessa Huber ehdottaa Agassizin mukaan nimetyn vuoren nimeämistä uudelleen Etelä-Carolinalaisen plantaasiorjan Rentyn mukaan, jonka kuvaa Agassiz oli käyttänyt todistaakseen “Mustan rodun” alemmuuden. Kesällä 2013 Huber piti Sveitsin Frauenfeldissä Agassizprojektiinsa liittyvän taiteilijaresidenssin päätteeksi ensimmäisen yksityisnäyttelynsä aiheesta nimellä Louis Agassiz (1807-2013): Eine Heimsuchung. Näyttelyyn liittyen hän pyysi freiburgilaista Agassiz-tutkija Hans Barthia kirjoittamaan aiheesta teatterikappaleen. Teoksen esitti Thurgaun kantonista kotoisin oleva näyttelijä Thomas Götz. Kuvitteellisessa luennossa Rasismini on humanismia Agassiz puolustaa itseään ja teorioitaan.
Sveitsiläis-haitilaista alkuperää oleva kuvataiteilija Sasha Huber on syntynyt Zürichissä Sveitsissä vuonna 1975. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Huber käyttää taiteessaan useita eri välineitä kuten videota, valokuvaa, performanssiin perustuvia interventioita sekä julkaisuja. Huber on osallistunut useisiin kansainvälisiin näyttelyihin, mukaan lukien Venetsian Biennaaliin 2015 ja Sydneyn Biennaaliin 2015. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja tekee parhaillaan taiteen tohtorin väistöskirjaa Aalto-yliopistossa.
Lisätiedot: Anni Venäläinen, ts. intendentti, näyttelypalvelut / anni.venalainen@pori.fi