MICHEL VERJUX: Übersichtliche Darstellung
VALOINSTALLAATIO PORIN TAIDEMUSEOSSA 28.1. – 12.3.2000
TIEDOTE
Ranskalainen taiteilija Michel Verjux (s.1956) ryhtyi 1980-luvun alussa tutkimaan valon ominaisuuksia taiteen kontekstissa. Verjux´n mukaan valo on kuvataiteen olennaisin tekijä, johon sisältyy niin muoto, väri kuin tila – maalaustaiteen ja kuvanveistotaiteen peruselementit. Verjux´n tyyli vakiintui vuoden 1987 tienoilla, mistä lähtien hän on pääasiallisesti käyttänyt erilaisia projisoituja valoympyröitä, mutta myös neliön tai suorakaiteen muotoisia intensiivisen valkoisia valoalueita, jotka ovat aina suhteessa ympäröivän tilan arkkitehtuuriin.
Verjux´n valoteokset toimivat tilaa jäsentävänä elementtinä, jotka korostavat tilaa kokonaisuutena, mutta myös sen sisältämiä yksityiskohtia – seinäpintaa, lattiaa, kattoa, portaita, pylväitä, ikkunoita, oviaukkoja. Verjux´n teokset toimivat myös konkreettisesti tilan valaistuksena, sähkövalon käytännöllisen funktion mukaan. Geometrista perusmuotoa noudattelevat valomuodot sisältävät kaikessa niukkuudessaan runsaasti assosiaatiokytkentöjä mm. näyttelyvalaistukseen, luonnon valolähteisiin tai abstraktin taiteen muotoihin. Myös tilassa liikkuvien katsojien varjoista tulee olennainen osa alati muuttuvaa teosta.
Michel Verjux on usein puhunut teoksistaan ”näyttelyn merkitsijöinä”: valo on ainoa näkyvä merkki siitä, että tässä ja nyt ollaan viritetyssä näyttelytilanteessa ja -tilassa, joka sähkökatkaisijaa painamalla voidaan hävittää muutamassa sekunnissa. Teosten intensiteetti syntyy juuri tästä häviämisen ja katoamisen mahdollisuudesta, sekä valon luomasta energiakentästä. Porin taidemuseossa toteuttamansa teoksen nimeksi Verjux on valinnut saksankielisen, filosofi Ludwig Wittgensteinin termin Übersichliche Darstellung, eli ”havainnollinen esitys”, jolla hän korostaa teostensa toteavan realistista ja empiiristä luonnetta.