METODI – Nykytaidetta Pietarista: Andrei Khlobystin, Oleg Maslov, Mikhail Timofeev, Afrika
”Metodi on välttämätön ilmiöiden todellisuuden löytämiseksi”.
(Descartes)
Metodi-näyttely sisältää neljän nuoren pietarilaisen taiteilijan maalauksia ja tilateoksia, joita yhdistävänä teemana on taiteen ja tieteen välinen vuoropuhelu.
Andrei Khlobystin (s. 1961) on rakentanut pieneen näyttelysaliin installaation, jonka aiheena on huoneen nurkat sekä mikrobiologianyhteys taiteen ja elämän prosesseihin. Nurkkaukset viittaavat mm. taiteilijan henkilökohtaisiin muistoihin lapsuuden leikki- ja rangaistuspaikkoina, sekä laajemmassa mittakaavassa Neuvostoliiton hajoamiseen ja tämänhetkiseen hajaannukseen ja tyhjyyden tilaan. Khlobystin on kiinnostunut mikrobiologiasta, joka hänen mukaansa sisältää samanlaisia mekanismeja ja prosesseja kuin elämä yleensä. Taide on hänen mukaansa bakteeri, joka tarttuu ja leviää aiheuttaen muutoksia.
Oleg Maslov (s. 1965) Tseljuskinilais- sarjan maalausten aiheena ovat Tseljuskinin pelastusretkikunnan vaiheet. Vuonna 1934 arktisella merialueella haaksirikkoutunutta tutkimusmatkailijoiden laivaa pelastamaan rientäneet lentäjät olivat ensimmäisiä sosialistisen mytologian sankareita. Lentäjien, kosmonauttien, työläisten ja sotilaiden sankarimyytistä muodostui koko neuvostotaiteen ideologian perusmotiivi. Tyylitellyissä maalauksissaan Maslov on jäljentänyt tsuktsitaiteilijan Vukvolin mursunhampaaseen kaivertamat kuvat. Toinen Maslovin maalaussarja esittää mekaanisia, molekyyleistä rakentuvia ihmishahmoja, jotka ovat teknokulttuurin robotteja, biologisten ja mekaanisten muotojen risteytymiä.
Mikhail Timofeev (s. 1968) on tuotannossaan keskittynyt toistamaan yhtä ainoaa muotoa ja kuvaa: ristiä. Hän toistaa tätä yksinkertaista, mutta voimakkaan symbolisen latauksen omaavaa merkkiä leiman avulla eri muodostelmissa, erilaisina sarjoina.
Afrikan (Sergei Bugaev, s.1966) installaatio ”Sattumanvarainen heiluri ja heijasteleva kuva-arvoitusrakennelma” viittaa luonnon ja sosiaalisten prosessien sattumanvaraisuuteen. Heiluri toimii vertauskuvana kaikkien evoluutioiden ja vallankumouksien arvaamattomalle toiminnalle, sisältäen konkreettisesti samanlaisen vaaran ja vahingon mahdollisuuden kuin elämä yleensä. Heiluria ympäröi kuparilevyjen heijastavapintainen muuri, joita Afrika pitää ikonien ja aurinkopaneelien risteytyminä. Sarja maalattuja kuparilevyjä sisältää kuva-arvoituksia, jotka on tyylitelty venäläisen kansanperinteen mukaisesti.
Näyttelyluettelossa julkaistussa tekstissä näyttelyn kuraattorit, pietarilaiset Olessia Tourkina ja Viktor Mazin, vertailevat ja luokittelevat näiden neljän taiteilijan teoksia suhteessa toisiinsa, suhteessa tieteen eri näkökulmiin sekä suhteessa Pietarin ominaislaatuun alueena ja kaupunkina.
Näyttely on järjestetty Porin taidemuseon, Keravan taidemuseon ja Suomen Taiteilijaseuran yhteistyönä ja se on saanut tukea Suomen Opetusministeriöltä.
Näyttelyjulkaisu:
ISBN 951-9355-37-5
Metodi/ Method: Nykytaidetta Pietarista/Contemporary Art from St. Petersburg (Andrei Khlobystin, Oleg Maslov, Mikhail Timofeev)
Porin taidemuseo 9.10.-21.11.1993
Toimitus ja taitto: Jari-Pekka Vanhala
Käännökset: Arja Pikkupeura, Vera Zakharova, Karen Kimball
Valokuvat: Taiteilijat
Painohäme Oy, Ylöjärvi 1993
Porin taidemuseon julkaisuja 20 / Pori Art Museum Publications 20