MATKALLA KAUPUNGIN YÖSSÄ – Pedagoginen näyttely Maire Gullichsen ja modernismi -sarjassa.

Matkalla kaupungin yössä -näyttelyssä lasten maalaukset tulkitsevat ja kommentoivat Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmasta poimittuja teoksia. Teokset muodostavat kehyskertomuksen, joka rakentuu kaupungille ja sen reunamille suuntautuvan yöllisen kävelyretken ympärille. Läpi maalausten kulkevana teemana on tutkielma valon vaihteluista ja pimeydestä. Carl-Gustav Liliuksen veistos Linnunsiipinen nainen edustaa yön ja myyttien unimaailmaa. Matka kaupungin halki on arvoituksellinen. Laskeutuva ilta-aurinko oranssin, punaisen ja tummenevan sinisen sävyineen, vaihtuu yössä valaiseviin sähkö- ja mainosvaloihin. Lasten maalauksissa kaupungin yö näyttäytyy surrealistisena, mystisenä fantasiamaailmana, jännittävänä ja unenomaisena, mutta myös realismiin pyrkivinä tulkintoina.

TIEDOTE:

Näyttelyn taiteilijat: Tor Arne, Alvar Cawén, Ernst Mether-Borgström, Niilo Hyttinen, Carl-Gustaf Lilius, Thomas Nyqvist, Hannu Sakari Marttinen, Sulho Sipilä sekä kuvataideluokkien 4B, 7B ja 9B oppilaat.

Tiedotusbrunssi lehdistölle ja medialle torstaina 15.10. kello 10-14. vs. museolehtori Anni Venäläinen esittelee näyttelyn.
Avoin tiedotustilaisuus yleisölle perjantaina 16.10. kello 12.00. Näyttelyn avajaiset perjantaina 16.10. kello 17.30. Tervetuloa!

Näyttelyssä on mukana kuvataideluokkien oppilaita neljänneltä, seitsemänneltä ja yhdeksänneltä luokalta. He ovat työskennelleet työpajoissa, joissa maalaukset ovat syntyneet usean maalauskerran aikana. Pajat ovat olleet pitkäjänteinen oppimisprosessi. Aluksi tutustuttiin näyttelyyn valittuihin Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelman teoksiin, joista jokainen oppilas sai valita itseään eniten puhuttelevan teoksen tai teokset oman työnsä lähtökohdaksi. Aitojen teosten näkeminen on tärkeää, jotta ymmärrys teoksen luonteesta, väreistä, mittasuhteista ja tekotavasta muodostuu. Teosten tarkastelemisen yhteydessä tehtiin luonnokset omaa maalausta varten ja oppilaita rohkaistiin vapaaseen tulkintaan ja persoonalliseen lähestymistapaan. Yhtä tärkeää kuin tarkastella ammattitaiteilijoiden teoksia, onkin irrottautua lähtökohdasta ja tavoittaa oma ilmaisu. Monelle oppilaalle uuden välineen, akryylimaalauksen, haltuunotto on ollut osa oppimisprosessia. Projektin myötä on päästy mukaan taidenäyttelyn syntymiseen teosideasta teoksen maalaamiseen ja valmiiden töiden nimeämiseen ja ripustamiseen asti. Samalla on opittu siitä, miten taidemuseot toimivat.

Matkalla kaupungin yössä tuo esiin lapsen kuvallisen maailman ja ilmaisun kehittymistä. Neljäsluokkalaisten töissä valloittaa lapsen spontaani väri-ilmaisu. Seitsemäsluokkalaisten maalauksissa alkaa näkyä kehittyvä käsitys mittasuhteista, perspektiivistä ja sommittelusta. Yhdeksännen luokan oppilaiden töissä fantasiamaailma tekee paluun rikkaina epätodellisina näkyinä, mielenmaisemina. Oppilaiden töistä löytää viitteitä lähtökohtana olleisiin teoksiin, mutta jokainen maalauksista on täysin itsenäinen taideteos. Näin lasten työt voidaan nähdä tasavertaisena osana nykytaiteen diskurssia, jonka keskeinen keino taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin kommentoimiseen on sitaattien ja viittausten käyttö. Lasten teokset avaavatkin kokoelman teoksiin uusia ennakkoluulottomia näkökulmia.

Näyttelyn on koonnut ja työpajatyöskentelyä ohjannut vs. museolehtori Anni Venäläinen. 7B luokan oppilaat ovat työskennelleet Porin suomalaisen yhteislyseon koululla Ritva Taipaleen ja Maria Vahteriston ohjauksessa.

Yhteistyössä: Porin taidemuseo, Cygnaeuksen koulu, Porin suomalaisen yhteislyseon koulu, sekä Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.

Kiitokset: kuvataide luokanopettaja Jarmo Välimäki ja 4B luokan oppilaat Cygnaeuksen koulusta, sekä kuvataiteen lehtorit Ritva Taipale ja Maria Vahteristo ja 7B ja 9B luokkien oppilaat Porin suomalaisen yhteislyseon koulusta.

Lisätietoja: vs. museolehtori Anni Venäläinen, 044 – 701 1119, anni.venalainen@pori.fi

Tiedot

16.10.2009 – 31.01.2010
Tila: Projektihuone