VALOKUVIA – MARTHA MARIA PÉREZ
TIEDOTE
Karibialaisessa kulttuurien synteesissä erilaiset uskomukset ja myytit, niiden synnyttämä rituaalisuus ja yhteiskunnallis-kulttuuriset sanktiot ovat osa jokapäiväistä elämää suurelle osalle ihmisiä. Erilaisista historiallisista ja yhteiskunnallisista taustoista peräsin olevat rodut ja kulttuurit ovat muodostaneet monimuotoisen myyttimaailman, joka ruokki mitä erilaisimpia kansanuskoon pohjautuvia ajattelutapoja.
Tuo henkinen maailma on nuoren kuubalaisen Martha Maria Pérezin taiteen raaka-aineena. Porin taidemuseossa järjestettävässä näyttelyssä hän hyödyntää valokuvan tarjoamaa moniselitteisyyttä toisaalta kuubalaisen kansanuskon antropologisena dokumentoijana, toisaalta tabun rikkomisen tahallisena kuvituksena. Taiteilijan teema, naisena oleminen ja ennen kaikkea äitiys, toimii samalla ironisena psyykkis-omaelämäkerrallisena kuvauksena ”sivistyneen” äitiyden kitshimäisistä piirteistä.
Martha Maria Pérez käyttää teoksissaan omaa ruumistaan uhmatakseen Santerian, afro-kuubalaisen kansanuskon voimaa. Santeria edellyttää, että raskaana oleva nainen ei lastaan suojellakseen saa esimerkiksi nähdä eläimiä tapettavan, käyttää veistä, vyötä tai kaulakorua. Kuvatessaan omaa alastonta raskauttaan – sitä teurastajan veitsellä uhaten tai sen vyöllä ympäröiden – taiteilija samalla sekä uhmaa uskomuksia että ”voimistaa” niiden merkitystä omalla tietoisella ekshibitionismillaan.
Martha Maria Pérezin teossarja ”Raskauden vuoksi” vuosilta 1986-1987 oli shokki kuubalaisessa ympäristössä. Vastaavan shokin synnytti sarja ”Muistojen albumi”, jonka taiteilija toteutti kaksostyttäriensä syntymän jälkeen vuosina 1987-1988. Sarja paljastaa nuoreen äitiyteen sisältyvät vastakohtaisuudet: valvomisen ja unen vuorottelun, voiman ja heikkouden tunteet, avoimen seksuaalisuuden ja synnytyksen fyysisen väkivaltaisuuden jättämät jäljet, uhrauksen ja kauneuden. Huoli lapsista ”luopumisesta” tai suojautuminen alitajuista myytteihin perustuvaa ”ensimmäisen” lapsen valitsemisen pakkoa vastaan heijastuvat pakkomieltenomaisista kuvista, jossa pienet nukkekaksoset hämähäkkien tavoin tarrautuvat äidin silmiin ja ruumiiseen.
Taiteilijan ”omakuvat” eivät kirjaa tai todista tapahtunutta. Hänen menetelmänään on kuvien ”tekeminen”, oman todellisuutensa luominen. Olennaista on teoksen ajatus ja sen toteuttaminen – sillä, kuka laukaisinta viime kädessä painaa, ei ole merkitystä. Valitessaan rajauksen ja asettuessaan kameran eteen Martha Maria Pérez lavastaa monimerkityksisen subjektivisuuden leikin, jossa valokuva oletetun todenmukaisuutensa välityksellä luo teoksiin voimakkaan jännitteen.
Martha Maria Pérez on syntynyt Havannassa 1959 ja opiskellut 1976-79 Escuela de artes plasticas ”San Alejandrossa” sekä 1979-84 Instituto Superior de Artessa. Hän kuuluu siihen nuoreen 1980-luvulla esiinnousseeseen kuubalaiseen taiteilijapolveen, joka omasta ympäristöstään ammentaen, hyvin tietoisena kansainvälisistä virtauksista luo voimakkaasti omaa identiteettiään. Martha Maria Pérezin pienimuotoinen 20 valokuvan näyttely antaa viitteen laajemmasta kuubalaisen 1980-luvun nuoren taiteen näyttelystä, jota valmistellaan Porin taidemuseoon vuodenvaihteeseen 1989-90.
Näyttelyjulkaisu:
ISBN 951-9355-22-7 Martha Maria Perez
Porin taidemuseo 6.4.-7.5.1989
Luettelon toimitus: Porin taidemuseo
Kirjoittajat: Maria E. Haya – valokuvaaja, Kuuban valokuva-arkiston johtaja
Osvaldo Sánchez – kirjailija, Taidekorkeakoulun apulaisprofessori
Käännös: Päivi Sihvonen-Hautecoeur
Taitto: Hilkka Kuusijärvi
100PRINT, Pori 1989