KOHTAUSPAIKKA, Valikoima Porin taidemuseon kokoelmista vuosilta 1981-1994

KOHTAUSPAIKKA on katsaus Porin taidemuseon toimintaan runsaan kymmenen vuoden ajalta. Näyttely on valikoima ennen kaikkea omien näyttelyjen tuloksena syntyneestä kokoelmasta, hankinnoista, lahjoituksista ja talletuksista. Pääosa näyttelyn teoksista on 1980- ja 1990-luvuilta.

TIEDOTE

Porin taidemuseon museaaliset tehtävät painottuvat kotimaiseen nykytaiteeseen, mutta näyttelyjen ja julkaisujen kautta halutaan aktiivisesti etsiä ja luoda myös kansainvälisiä yhteyksiä. Toiminnan perustajana on Maire Gullichsenin monipuolista työtä suomalaisen taide-elämän aloitteellisena tutkijana ja kansainvälisten yhteyksien puolestapuhujana. Kokoelma on karttunut vähitellen monipuolisen työn tuloksena 1930-luvulta lähtien hänen kuolemaansa 1990 asti mm. Artekin ja Galerie Artekin, Vapaan taidekoulun ja Nykytaideyhdistys ry:n toiminnan puitteissa. Hän painotti usein itse, ettei ” koonnut taidetta määrätietoisesti, työt vain vähitellen kerääntyivät”. Konstruktivistinen muodon hallinta ja toisaalta puhtaan paletin kolorismi sekä ennen kaikkea avoimuus kansainvälisyydelle ovat olleet hankintojen keskeisimmät kriteerit.

Porin taidemuseoon sijoitettu Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma käsittää runsaat 500 teosta ja painottuu kotimaiseen sotienjälkeiseen taiteeseen. Se kytkeytyy läheisesti hänen laajaan kansainvälisen taiteen kokoelmaansa, joka on esillä Noormarkussa Alvar Aallon suunnittelemassa Villa Maireassa. Kokoelmat yhdessä osoittavat Maire Gullichsenin merkityksen siinä laajassa vuorovaikutuksen verkostossa, jonka kautta modernismi välittyi Suomeen. KOHTAUSPAIKASSA tuota merkitystä valotetaan Marita Liulian MAIRE- teoksen välityksellä. Maire Gullichsenin elämäntyö on lähtökohtana multimediateoksessa, joka purkaa ja kommentoi menneitä vuosikymmeniä 1990-luvun näkökulmasta.

Museo ei ole toiminnassaan tavoitellut sympaattisen julkisen kokoelman luomista vaan on tallentamistyössään painottanut dokumentointiyhtiön eri muotoja, taiteessa liikkuvien ilmiöiden ja ajatusten kartoittamista. Näin kokoelman kartuttamisesta on muotoutunut vähittäinen prosessi, tärkeä osa-alue, joka otannan tavoin kuvittaa museon toiminta-ajatusta. Nykytaiteen kentässä toimiva museo ei pelkästään totea ja kirjaa jo tapahtunutta, vaan omalla toiminnallaan myös kehittää edellytyksiä tulevalle. Taide ei enää alistu maantieteellisiin rajoihin: KOHTAUSPAIKAN tavoin vuorovaikutuksessa voivat olla rinnakkain Daniel Buren Pariisista ja Marta Maria Perez Havannasta, Yoko Ono New Yorkista ja Kaisu Koivisto Porista.

Suuri osa Porin taidemuseon näyttelyistä on ollut tilaan toteutettuja kokonaisteoksia, jotka osoittavat kuinka taide ei välttämättä enää ole konkreettisesti tallennettavissa. Richard Longin saviympyrät ja Yoko Onon varjot on pesty pois uusien näyttelyiden tieltä. Gordon Matta-Clarkin ”Avoin talo”, Daniel Burenin ”Patio” ja Jüri Okasin heinäpaalit on purettu, Siim- Taniel Annusin tulitapahtumasta ja taiteilijaryhmä NYTE:n juhlatanssista ovat jäljellä vain muistot. Useiden näyttelyjen yhteydessä taiteilijat ovat kuitenkin myös toteuttaneet töitä kokoelmaa varten: ranskalaisen Georges Rousse valmisti installaatio – valokuvansa toimintansa lopettaneen puuvillatehtaan tyhjissä halleissa ja norjalais-italialainen Per Barclay ”öljyhuoneensa” entisen hotelli Otavan matkustajahuoneessa. Ulkoteoksista mm. amerikkalaisen Richard Nonasin ”Cut Cord” elää vuotuista kiertokulkuaan Kirjurinluodolla ja hankkeista viimeisin, tanskalaisen Per Kirkebyn tiiliveistos valmistui marraskuussa 1993 pysyväksi maamerkiksi Porin Eteläpuistoon.

KOHTAUSPAIKKA tullaan dokumentoimaan julkaisuna, joka samalla tarkastelee laajemminkin taidemuseon roolia ja mahdollisuuksia vuorovaikutuksen rakentajana. Julkaisuun liittyy kirjailija Juha Seppälän essee Omat kengät.

KOHTAUSPAIKKANA on museo. Teoksia on esillä myös toimistotiloissa, käsikirjastossa ja arkistossa, joihin suoritetaan yleisöesittelyjä näyttelyn aikana keskiviikkoisin klo.18 sekä ryhmäopastuksina museon aukioloaikoina.

 

Näyttelyjulkaisu:

ISBN 951-9355-41-3
Kohtauspaikka

Porin taidemuseo 13.5.-12.6.1994
Näyttelyjulkaisun toimitus: Marketta Seppälä
Valokuvat: Erkki Valli-Jaakola
Painohäme Oy, Ylöjärvi 1994
Porin taidemuseon julkaisuja 24 / Pori Art Museum Publications 24
Laajuus: 32 s

Tiedot

Taiteilija: Gia Abramishvili, Martti Aiha, Anne Alho, Jan-Erik Andersson, Lauri Anttila, Hannu Artinaho, Siim-Tanel annus, Per Barclay, José Bedia, Juhana Blomstedt, Daniel Buren, Harry Callahan, Consuelo Castaneda, Kari Cavén, Philippe Cazal, Carolus Enckell, Flavio Garciandia, Kristjan Guðmundsson, Sigurður Guðmundsson, Juhani Harri, Timo Heino, Outi Heiskanen, Geoffrey Henricks, Marianne Heske, Dick Higgins, Alice Hutchins, Jan Håfström, Andrei Jahnin, Blind Lemon Jefferson, Ulla Jokisalo, Ismo Kajander, Manno Kalliomäki, Per Kirkeby, Jussi Kivi, Harry Kivijärvi, Kaisu Koivisto, Markus Konttinen, Pentti Koskinen, Matti Kujasalo, Joseph Kurhajec, Lauri Laine, Leonhard Lapin, Maija Lavonen, Catherine Lee, Kauko Lehtinen, Henrietta Lehtonen, Rauni Liukko, Marita Liulia, Leena Luostarinen, George Maciunas, Sarmite Malina, Jan-Olof Mallander, Ian McKeever, Raul Meel, Ernst Mether-Borgström, Arno Rafael Minkkinen, Marika Mäkelä, Jaakko Niemelä, Jussi Niva, Richard Nonas, Jüri Okas, Yoko Ono, Dennis Oppenheim, Paul Osipov, Jack Ox, Olavi Pajulahti, Sinikka Palonen, Marta Maria Pérez, Pekka Pitkänen, Ciro Quintana, Mari Rantanen, Silja Rantanen, Diet Rot, Georges Rousse, Ulrich Rückriem, Eira Ruottunen, Sinikka Räike, Salong 3+, Kimmo Sarje, Teemu Saukkonen, Johan Scott, Veijo Setälä, Jyrki Siukonen, Ossi Somma, George Steinmann, Olli Summanen, Kain Tapper, Kristiina Uusitalo, Timo Valjakka, Victor Vasarely, Hannu Väisänen, Irina Zatulovskaja
13.05.1994 – 12.06.1994
Tila: Halli, Pikkusali, Kahvio, Aula