KERÄILIJÄN KATSE / COLLECTORS EYE – Katariina ja Juhani Lipsasen taidekokoelma
”Me katsomme taidetta tavalla, jonka museot ovat meille opettaneet ja meidän on vaikea ymmärtää, että museo ei ole aina ja kaikkialla ollut taiteen luonnollinen ympäristö” kirjoitti ranskalainen novellisti, seikkailija ja taidehistorioitsija André Malraux (1901-1976). (Voices of Silence, Princeton1978.) Taidehistorian tuottama ja museolaitoksen vaalima taidekäsitys on vain vaivoin sietänyt viittauksia yksityiseen taidemakuun. Käytännössä kaikki maamme merkittävimmät taidemuseot ovat kuitenkin syntyneet yksityisten ihmisten keräämien kokoelmien perustalle. Voi sanoa, että taidemuseoiden kokoelmat ovat kokoelmien kokoelmia. Useammin kuin ehkä ajatellaankaan taustalla on yksityinen, asialleen vihkiytynyt henkilö, keräilijä.
”Mitä syvemmälle taiteeseen pääsee, sitä vähemmän tärkeää on taideobjektin omistaminen. Taiteen ymmärtämien on tapa elää.” Tämä taidekokoelman kerääjän lause johdattaa KERÄILIJÄN KATSE / COLLECTORS EYE –näyttelyyn, joka esittelee kolme subjektiivista, osittain sisäkkäin lomittuvaa näkökulmaa aikamme kotimaiseen ja kansainväliseen taiteeseen.
TIEDOTE
Tiedotustilaisuus perjantaina 08.09.2006 kello 12.00
Näyttelyn avajaiset perjantaina 08.09. kello 18.00. Tervetuloa!
“Collecting is saving objects from ravages of time and oblivion. Collecting is a way to pass on information and knowledge.” Juhani Lipsanen
Porin taidemuseon syyskauden teemana on ihmisen ja taiteen välinen suhde. Taide tallentaa ja rakentaa, heijastaa tai kuvaa yhtä lailla itseään kuin sitä yhteisöä, josta se syntyy ja jossa se on elinvoimainen. Kun taiteen kerääjä kartuttaa kokoelmaansa, rakentaa hän kuvaa niin taiteesta ja sen kehityksestä kuin myös itsestään. Hän on taiteilijan tavoin samaan aikaan sekä toimija että toiminnan kohde, viestijä ja viestin vastaanottaja. Hän on vapaa etsimään uusia ymmärtämisen ja vuorovaikutuksen muotoja, mutta samanaikaisesti hän on myös sidoksissa vahvaan perinteeseen, olemassa oleviin ja vakiintuneisiin tulkinnan tapoihin ja ajattelun normeihin. KERÄILIJÄN KATSE/COLLECTOR`S EYE –näyttely esittelee kolmen kokoelman kautta kolme subjektiivista, osittain sisäkkäin lomittuvaa näkökulmaa aikamme kotimaiseen ja kansainväliseen taiteeseen.
Me katsomme taidetta tavalla, jonka museot ovat meille opettaneet ja meidän on vaikea ymmärtää, että museo ei ole aina ja kaikkialla ollut taiteen luonnollinen ympäristö, kirjoitti ranskalainen novellisti, seikkailija ja taidehistorioitsija André Malraux (1901-1976). (Voices of Silence, Princeton 1978.) Taidehistorian myötä muodostunut ja museolaitoksen vaalima taidekäsitys on halunnut karistaa hartioiltaan kaikki siteet ja viittaukset yksityiseen ihmiseen ja tämän taidemakuun. Käytännössä kaikki maamme merkittävimmät taidemuseot ovat kuitenkin syntyneet yksityisten ihmisten keräämien kokoelmien perustalle. Hyvällä syyllä voi sanoa, että taidemuseoiden kokoelmat ovat kokoelmien kokoelmia. Me näemme vain instituutiot, mutta useammin kuin ehkä ajatellaankaan, taustalla on asialleen vihkiytynyt henkilö, keräilijä.
Porin taidemuseon osalta tunnetaan luonnollisesti Maire Gullichsen ja hänen kokoelmansa, mutta museolla on hallussaan myös 11 muuta tallennekokoelmaa. Näistä tunnetuin on Katariina ja Juhani Lipsasen kokoelma, joka kantaa tallentajansa nimeä. Yhteensä Porin taidemuseon tallennekokoelmat käsittävät noin 1000 taideteosta kansainvälistä ja kotimaista taidetta. Porin taidemuseo nimesi Juhani Lipsasen museon mesenaatiksi kymmenen vuotta sitten, vuonna 1996.
Varatuomari Juhani Lipsanen on läsnä näyttelyn tiedotustilaisuudessa perjantaina 08.09.2006 kello 12.00 alkaen Porin taidemuseon luentosarjassa Lipsanen luennoi keskiviikkona 04.10.2006 kello 18.30 otsikolla KERÄILIJÄN KATSE – Katariina ja Juhani Lipsasen taidekokoelma.
Lisätietoja näyttelystä: tutkija Laura Selin, puh 02-621 1089, email: laura.selin@pori.fi; taidemuseonjohtaja Esko Nummelin, puh 02-621 1085, email: esko.nummelin@pori.fi.
Taidekokoelmasta: http://www.lipsanengroup.com/gallery/collector.html
Lehdistökuvia: www.poriartmuseum.fi > tiedotusvälineet > lue lisää näyttelystä > lehdistökuvia