KAREL MALICH & FEDERICO DÍAZ
Kuraattorit: Petr Rehor & Esko Nummelin
Karel Malich (s.1924-) on yksi Tšekin taiteen arvostetuimmista klassikoista. Tänä päivänä hänet tunnetaan parhaiten värillisistä pastelleistaan sekä hienovaraisista, ohutta teräslankaa käyttäen syntyneistä ilmavista veistoksistaan. Malich siirtyi abstraktiin, geometrisia muotoja tutkivaan ilmaisuun 1940- ja 50-luvun vaihteessa. Kollaasien kautta hänen tuotantoonsa tulivat reliefit sekä seuraavalla vuosikymmenellä täysplastiset, tilalliset teokset. Samaan aikaan hän teki myös ensimmäiset pilvitutkielmansa sekä teräslankaveistoksensa. Vuosina 1979-83 syntyneitä iäisyyden maisemaa tutkineita veistoksia pidetään tänä päivänä yhtenä tärkeimmistä Tsekin taiteen teoksista koko vuosisadalla. Vuonna 1987 Malichin teoksia oli esillä Washingtonissa Hirshhorn Museum -museossa ja kaksi vuotta myöhemmin hän oli mm. edustettuna tunnetussa ”Magiciens de la Terre” -näyttelyssä Pariisin Centre Georges Pompidou -keskuksessa. Muutamalla viivalla hahmotellut piirrokset, abstraktit materiaalikollaasit ja metallilangasta valmistetut kompleksiset filigraaniveistokset ovat Malichin keinoja tarkastella eksistentiaalisia ilmiöitä.
Federico Díaz (s.1971-) on 1990-luvulta lähtien käyttänyt työssään uutta teknologiaa tehdäkseen näkyväksi aistien ulottamattomissa olevia luonnonympäristön aineettomia ominaisuuksia. Díazin tuotannolle on tyypillistä algoritmein tuotettu taide ja systeemitaide. Hänelle on ominaista yhä intensiivisempi suora kommunikaatio katsojan kanssa, kyky pitää kiinni alkuperäisestä luovasta lähtökohdasta, jonka mukaan taide syntyy ihmiskäsin koskematta.
Díazin taiteessa mediat ja tekniikka toimivat sosiaalisten muutosten yhteiskuntapoliittisena katalyyttinä. Hänet yhdistetään usein nykytaiteen tieteestä ammentavaan suuntaukseen, mutta hänen kohdallaan rajat asettuvat toisin. Díaz ei toimi tutkimuksen viitekehyksessä, vaan ottaa lähtökohdakseen ennalta määrätyt parametrit, joita hän kommentoi taiteen kielellä. Hän ei perusta taiteellista ilmaisuaan tieteeseen, hänen tuotannossaan tiede ja taide ovat täysin samanarvoisia ja yhtä olennaisia, eivätkä hänen teoksensa olisi voineet syntyä ilman niiden keskinäistä lomittumista ja vuorovaikutusta. Karel Malich on toiminut Federico Díazin opettajana ja mentorina.
Yhteistyössä: Galerie Zdenĕk Sklenář, Praha