KALEVALAN MAAILMA – AKSELI GALLEN-KALLELA
TIEDOTE
Kalevalan juhlavuoteen liittyen Porin taidemuseo, Gallen-Kallelan museo ja Gösta Serlachiuksen taidemuseo ovat valmistaneet näyttelyn, jossa keskitytään Akseli Gallen-Kallelan (1865-1931) Kalevala-aiheiseen tuotantoon. Gallen-Kallela on kuvannut Kalevalan teemoja laajemmin kuin kukaan suomalainen taiteilija, ja hänen hahmottamanaan kalevalainen maailma on painunut mieliimme.
Kolmen taidemuseon yhteishanke lähti siitä, että kullakin on läheinen yhteys Gallen-Kallelaan. Pori on ollut taiteilijan syntymäkaupunki, ja Porissa on myös vuorineuvos F. A. Juséliuksen vuosina 1899-1902 rakennuttama mausoleumi 11-vuotiaana kuolleen Sigrid-tyttärensä muistoksi. Akseli Gallen-Kallela toteutti mausoleumin pääasiallisen koristelun, kuulut freskonsa parhaimpana luomiskautenaan temaattisesti lähellä Kalevala-aiheistoaan. Tämän vuoksi freskojen alkuperäisluonnoksia on haluttu esitellä näyttelyn yhteydessä. Gösta Serlachiuksen taidemuseoon Mänttään ovat päätyneet lukuisat keskeiset Gallen-Kallelan teokset. Tarvaspäässä, Gallen-Kallelan museossa, on nähtävänä taiteilijan ateljee hänen elämänvaiheitaan ja tuotantoaan valaisevine aineistoineen.
”AKSELI GALLEN-KALLELA – Kalevalan maailma” näyttely ei pyri olemaan taiteilijan Kalevala-töiden läpileikkaus. Näyttelyn perustana ovat olleet Gösta Serlachiuksen taidemuseon ja Gallen-Kallelan museon teokset sekä Juseliuksen mausoleumin freskoluonnosten osalta Sigrid Juselius Säätiön teokset. Näyttelyn pääasiallinen aineisto käsittää keskeisten Kalevala-aiheisten teosten luonnoksia ja harjoitelmia – teoksia, jotka yleensä jäävät yleisölle tuntemattomaksi. Tämän aineiston välityksellä halutaan valottaa Gallen-Kallelan tunnettujen Kalevala-teosten syntyä, kertoa niiden taustasta monimuotoisine kokeiluineen ja muutoksineen. Varsinaiset Kalevalaan liittyvät pääteokset sekä taiteilijan keskeisin tuotanto laajemminkin esitellään näyttelyn yhteyteen tuotetussa multivisio-ohjelmassa, jonka ovat suunnitelleet Douglas Sivén ja Heikki Tuuli.
Näyttelyesitteessä professori Sixten Ringbom artikkelissaan ”Luonto ja ihminen Gallen-Kallelan maalauksissa” luo mielenkiintoisen näkökulman Akseli Gallen-Kallelan kehityksestä kansallisten myyttien, erityisesti Kalevala-tematiikan, visualisoijaksi.
Näyttelyjulkaisu:
ISBN 951-9355-08-1 Akseli Gallen-Kallela: Kalevalan maailma/ Kalevalas värld
Porin taidemuseo 6.1.-3.2.1985
Käännös: Ensio Kukkasniemi (artikkeli)
Taitto ja juliste: Porin taidemuseo
Valokuvat: C. Grünberg, Kari Hakli, Kari Lehtinen, Erkki Soininen, Douglas Sivén, Matti Ruotsalainen
Satakunnan Kirjateollisuus Oy, Pori 1984
Porin taidemuseon julkaisuja 4