JAN GROTH, Veistoksia
Norjalaisen taiteilijan Jan Grothin seinävaatteiden ja piirustusten näyttely järjestettiin Porin taidemuseossa vuonna 1989. Nyt avattava kahdeksan veistoksen näyttely on jatkoa edelliselle ja esittelee Jan Grothin taiteen uusimman vaiheen.
Jan Grothin veistokset liittyvät läheisesti hänen muuhun tuotantoonsa. Hänhän aloitti maalarina, mutta on luonut kansainvälisen uransa vanhalla tekniikalla toteutetuilla suurikokoisilla, yksinkertaisuuden ja pelkistyksen puolesta puhuvilla gobeliineilla. Niiden rinnalla ovat koko ajan kulkeneet herkät piirustukset, itsenäiset ja nopeasti syntyvät työt, jotka mielenkiintoisella tavalla ovat täydentäneet kuvaa taiteilijan teemoista ja sarjallisesta työskentelystä.
Nyt nähtävissä veistoksissa on kyse samasta ilmaisun pelkistämisestä, ikään kuin muistiin lokeroituvista, abstrakteista, konkreettisesti läsnä olevista ”merkeistä”. Nekin tutkivat monumentaalisuuden ja intiimiyden, selkeyden ja poeettisuuden suhdetta, mutta nyt entistä selkeämmin pelkkinä abstraktioina, tilaa äärimmilleen testaavina pronssiin valettuina kappaleina.
Jan Groth on syntynyt Stavangerissa Norjassa 1938. Hän asuu ja työskentelee edelleenkin osittain Norjassa, mutta myös Kööpenhaminassa ja New Yorkissa, missä toimii myös opettajana School of Visual Artissa.
Grothin veistosten pienimuotoinen näyttely on toteutettu yhteistyössä Oslon Museet for Samtidskunstin ja Aalborgissa sijaitsevan Nordjyllands Kunstmuseumin kanssa. Hankkeeseen on saatu Norjan kulttuuriministeriön tukea.