ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA: TOKIO – Chim↑Pom, Akira Miyanaga

ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA: TOKIO
Chim↑Pom, Akira Miyanaga
Kuraattori: Minna Valjakka
Seuraavana: Tokio. Tammikuussa 2013 alkanut kolmivuotinen videoprojekti perehtyy syksyllä 2014 Tokion nykytaiteeseen. Nuoremman sukupolven nykytaiteilijat saavuttavat asteittain kansainvälistä huomiota. Tarkastelemme kahden videotaideteoksen kautta japanilaisen arkielämän ajankohtaisia teemoja niin pääkaupungissa kuin sen ulkopuolellakin.
Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus keväällä 2011 järkytti myös japanilaisia taiteilijoita ja sai heidät pohtimaan, mitä he voisivat tehdä. Syksyn ensimmäinen teos (esillä 26.09.‒ 23.11.2014) syntyi vastauksena tähän kysymykseen. Kuuden tokiolaisen muodostama taiteilijakollektiivi Chim↑Pom on tunnettu sääntöjä rikkovasta taiteestaan. Lisätäkseen solidaarisuutta Chim↑Pom matkusti tuhoutuneelle alueelle. Yksi matkan tuloksena syntyneistä teoksista on videotaideteos “KI-AI 100” (2011), joka luotiin yhteistyössä Soman kaupungin nuorten kanssa. Positiivinen vuorovaikutus ja yhteistyöhenki muodostuvat huutamalla improvisoituja lauseita yksi toisensa perään. Muodollisesti nämä huudot eroavat lyhyistä huudahduksista (ki-ai), joita käytetään esimerkiksi japanilaisissa taistelulajeissa, yleensä ennen tai yhtä aikaa tekniikan suorittamisen yhteydessä. Kokonaisuutena “KI-AI 100”-teoksen vaikutus katsojiin on kuitenkin samanlainen: se hämmästyttää, jopa puistattaa, mutta myös vahvistaa taisteluhenkeä, jonka avulla voidaan ylittää käsittämätön katastrofi.
Syksyn toinen videotaideteos (esillä 25.11.2014 ‒ 18.01.2015) luo hyvin toisenlaisen ilmapiirin. MIYANAGA Akira (s. 1985) on syntynyt Hokkaidolla, mutta asuu Kiotossa. Hänen juuri valmistunut yksikanavainen teoksensa “WAVY” (2014) tuo esiin ihmiskunnalle, luonnolle, yhteiskunnalle ja kaupunkielämälle olennaisia toisintoja sekä Japanin eri alueilta että Tokiosta. Konseptuaalisen teoksen lähtökohtana ovat homonyymin ”NAMI” sisältävät japanilaiset sanat ja niiden väliset assosiaatiot. ”NAMI”-ääntämystä vastaa kaksi eri kanjia (並 / 波) ja ne tarkoittavat mm. ihmisten tai asioiden muodostamaa riviä, jonoa tai ryhmää, tai aaltoa. Samanlainen toistuvuuden idea on englantilaisessa käsitteessä “WAVY”. Yhdistelemällä kuvamateriaalia paikoitellen läpinäkyviksi kerroksiksi, MIYANAGA johdattaa ja jättää meidät pohtimaan, mitä ihmisenä oleminen merkitsee nyky-Japanin vaihtuvissa näkymissä ja äänimaailmoissa.
Yhteistyössä: taiteilijakollektiivi Chim↑Pom & taiteilija MIYANAGA Akira4