INTERSECTION – BETWEEN PAST AND FUTURE
Suomalainen nykytaide menestyy tänä päivänä erittäin hyvin. Se tunnetaan kansainvälisesti poikkeuksellisen korkeatasoisena ja kiinnostavana. Porin taidemuseo juhlii 25-vuotta täyttävää toimintaansa toteuttamalla Maire Gullichsenin taidekokoelman hengessä katsauksen maamme ajankohtaiseen taiteeseen. Intersection – between past and future / Leikkauspiste – menneen ja tulevan välissä – näyttely muodostuu kolmesta kokonaisuudesta.
Mukana on kaikkiaan kymmenen taiteilijaa: Elina Brotherus, Kyllikki Haavisto, Pertti Kekarainen, Ola Kolehmainen, Lotta Määttänen, Anna Tuori ja Marko Vuokola. Projektihuoneessa Markus Kåhre. Veistospihalla Tommi Grönlund & Petteri Nisunen.
TIEDOTE
INTERSECTION –between past and future
LEIKKAUSPISTE – menneen ja tulevan välissä
09.06.-20.08.2006. Näyttelyn avajaiset klo 18.00 perjantaina 09.06.
Taiteilijat: Elina Brotherus, Kyllikki Haavisto, Pertti Kekarainen, Ola Kolehmainen, Markus Kåhre, Lotta Määttänen, Anna Tuori, Marko Vuokola, Tommi Grönlund & Petteri Nisunen.
They took all the trees
Put em in a tree museum
And they charged the people
A dollar and a half just to see em
Dont it always seem to go
That you dont know what youve got
Till its gone
They paved paradise
And put up a parking lotJoni Mitchell
Joni Mitchellin kirjoittama ja esittämä Big Yellow Taxi aukaisee sanoillaan tulkintamahdollisuuksia näyttelystä Intersection – between past and future / Leikkauspiste – menneen ja tulevan välissä. Sanoituksellaan Mitchell kertoo “puumuseosta”, jonne ihmiset maksavat pääsymaksun päästäkseen katsomaan puita. Paratiisi peitetään kivetyksellä ja sen ylle rakennetaan pysäköintialue ja vasta menetyksen jälkeen, jälleen kerran, herää arvostus. Vaikka sanat viittaavat vahvasti luonnonsuojeluun, menetetyn luonnon ja museonkin absurdiin rooliin, teksti antaa hedelmällisen mahdollisuuden pohtia nykytaiteen näyttelyn sisintä olemusta.
Nykytaide on sitä mitä vanha taide ei ole. Vanhaa taidetta siteerataan usein esittävästä pinnastaan, puhtaista abstrakteista arvoistaan, viivoistaan, kompositioistaan ja valöörin lyyrisestä otteestaan. Nykytaiteen rooliksi siis jää ei-esittävä, epäpuhdas, viivoista vapaa kompositioiden kakofonia, jonka valöörit hukkuvat mustaan pimeyteen. Mihin sitten katoaa vanha taide ja miksi nykytaide edes haluaisi olla vanhan taiteen vastakohta?
Nykytaiteen avoin, miltei kesytön suhde ihmiseen, ympäristöön ja koko maailmaan on ravistanut ylevän, niin sanotun vanhan taiteen, kaltereita Porin taidemuseossa jo 25 vuoden ajan. Yleisöllä on ollut mahdollisuus nähdä pala maailmaa entisen vaaka – ja pakkahuoneen seinien sisällä, ja toisinaan sen ulkopuolellakin. Nykytaide ei ole tanssittanut yleisöään vakiotanssin varmoin askelin, vaan tintannut toisinaan suoraan varpaille – lumoten partnerinsa, yleisön, haltioituneena ja pöyristyneenä taiteen röyhkeydestä. Toisinaan taide on ollut myös hellä ja avokätinen, pyytänyt repimään rikki ruvettuneet haavat ja antamaan anteeksi mustuneet varpaankynnet. On kyse ollut tasa-arvosta, ilosta, sodasta, kansasta, äitiydestä, hiljaisuudesta, rakkaudesta, hulluudesta, inhosta, yksinäisyydestä, vihasta, vuorista, kallioista, epätietoisuudesta, välinpitämättömyydestä, turkiksista tai kivikasoista. Kun askeleet ovat vieneet näyttelyssä eteenpäin jokin pieni, joskus melkein näkymätön, on liikahtanut katselijan sisällä.
Näyttelyn Intersection / Leikkauspiste teokset ovat suomalaisuuden elementtejä, joista voimme silmäillä kansallista mentaliteettia sekä nähdä tämänhetkisen nykytaiteen identiteetin yhden teleskoopin tai suurennuslasin silmästä. Näyttely on hybridi, jossa yhdistyvät ja eroavat ujous, rohkeus, vähättely, ylpeys ja sisu. Homogeenisyys on kaukana mutta läsnä suomalaisuudessa, taiteilijat ovat suomalaisia ja puhuvat suomea. Onko se ainoa asia joka heidät yhdistää? Näyttelyssä agraari kohtaa kosmopoliitin ja he asuvat samassa talossa ilman naapurisotaa tai veljesriitoja. Suomalainen yleisö tulkitsee näyttelyssä elementtejä, jotka se tunnistaa omasta ympäristöstään: järven tyyneyden, pohjoisen valon tai vaikkapa maitopurkin. Näyttelyn taiteilijat ovat teoksillaan tuoneet oman osuutensa palapelin paloista, jotka vahvistavat suomalaisuuden mentaliteettia. He ovat tiedostamattaankin tulkinneet ympäristöään niillä tiedoilla, vuosisatojen takaisilla opituilla reaktiotavoilla, jotka julkilausumattomina jokainen suomalainen löytää sisältään.
Näyttely Intersection –between past and future / Leikkauspiste – menneen ja tulevan välissä muodostaa nimensä mukaisesti läpileikkauksen tämän hetkisestä suomalaisesta nykytaiteesta.
**
Tutkija Laura Selin p.044 701 1089
Näyttely Intersection –between past and future / Leikkauspiste – menneen ja tulevan välissä muodostaa nimensä mukaisesti läpileikkauksen tämän hetkisestä suomalaisesta nykytaiteesta.
Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori. lisätietoja näyttelystä: Laura Selin, laura.selin@pori.fi, puh. 044 701 1089,
www.poriartmuseum.fi, Museo avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Keskiviikkoisin klo 18 maksuton näyttelyesittely ja
vapaa sisäänpääsy klo 18-20
INTERSECTION – BETWEEN PAST AND FUTURE / LEIKKAUSPISTE – MENNEEN JA TULEVAN VÄLISSÄ
HALLI, SIIPI, PROJEKTIHUONE 09/06 – 20/08/2006
Taiteilijat: Elina Brotherus, Kyllikki Haavisto, Pertti Kekarainen, Ola Kolehmainen, Markus Kåhre, Lotta Määttänen, Anna Tuori, Marko Vuokola, Tommi Grönlund & Petteri Nisunen.