HOTELLI ÄIDINKIELI – Pekka Niskanen
Pekka Niskasen uusin videosta ja installaatiosta koostuva teos ´Mother Tongue´ tutkii arkkitehtonista tilaa seksuaalisten kontrollijärjestelmien tuloksena. Näyttelyyn liittyy kuvauspaikkojen myötä olennaisena osana Alvar Aallon arkkitehtuuri.
TIEDOTE:
Pekka Niskanen
Ryokan Mother Tongue – Hotelli Äidinkieli
PROJEKTIHUONE 18.9. – 10.11.2002
Hotelli Äidinkieli on kahdesta videoprojisoinnista ja katselijoille järjestetystä esitystilanteesta muodostuva videoinstallaatio. Kaksi eri videokuvaa tarjoaa kaksi eri näkökulmaa teoksen tarinaan, tapahtumapaikkoihin ja sisäiseen aikaan. Teos rakentaa videon henkilöistä, tapahtumapaikoista sekä kerrotusta tarinasta seksuaalisuutta, pakkomielteitä ja valtaa käsittelevän kokonaisuuden.
Kuvauspaikkoina on käytetty Helsingissä sijaitsevaa rivitaloa sekä Alvar Aallon 50-luvun tuotantoa. Rivitalossa kohtaavat samanaikaisesti suomalaiset ja japanilaiset asumismuodot: talossa on suomalainen sauna, mutta myös japanilainen tatamihuone. Yksityisasunnosta muodostuu japanilaisen hotellin, ryokanin kaltainen paikka, jossa vieraanvaraisuus on osa yksilön identiteettiä määrittelevää yhteisöllistä valtaa. Rivitalon arkkitehtuuri ja sen käyttötapa toimivat myös analogiana äidinkielelle: äidinkieli sisältää samanaikaisesti tuttuja ja vieraita piirteitä. Äidinkieli vaikuttaa suhteeseemme ympäristöön, se määrittelee käsitteellisesti suhdettamme aikaan, tilaan, yhteisöön ja omaan identiteettiimme.
Seksuaalisuus ja pakkomielteet liitetään teoksen toisessa osassa Aallon piirtämiin julkisiin rakennuksiin. Teosta on kuvattu Helsingissä Kulttuuritalolla, Otaniemen Teknillisessä korkeakoulussa sekä Jyväskylän Yliopistossa. Kaikki kolme rakennusta liittyvät Aallon punatiiliarkkitehtuurin kauteen. Ne ovat kuitenkin myös julkisia laitoksia, joiden rakentamista ja suunnittelua ohjaa tiettyjen mielikuvien poissaolo sekä niiden välttäminen. Teoksen henkilöiden puhe seksuaalisuudesta, sairaudesta ja pakkomielteistä täyttää arkkitehtonisen tilan ja tekee siitä samalla yksityistä. Henkilöhahmojen puhe nostaa esiin sen kulttuurisen vallan, jonka vaikutuksen alaisina muokkaudumme yksilöiksi. Teoksen keskeisenä ajatuksena on pohtia identiteetin tuottamista kertomuksen ja sen esittämisen kautta.
Teos kuuluu osana Pekka Niskasen Kuvataideakatemian taiteen tohtorin opinnäytteeseen.
Tekijät:
Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaussuunnittelu, leikkaus: Pekka Niskanen
Äänisuunnittelija: Timo Muurinen, Musiikki: Petteri Pyyny, Timo Muurinen, Videokuvaaja: Jyri Hakala
Äänitys: Johanna Storm, Näyttelijät: Florian Roithmayr, Marja Silde, Robin Svartström, Tuottaja: Nenne Hallman, Tuotantotuki: AVEK, Alfred Kordelinin säätiö, Valtion kuvataidetoimikunta, Kuvataideakatemia
Yhteistyökumppanit: e-piste, Artek, Kiitos: Veli Granö, Liisa Immonen, Ilkka Rajala, Sari Tervaniemi,
Jyväskylän yliopisto, Kulttuuritalo, Teknillinen korkeakoulu
TIEDUSTELUT: Porin taidemuseo / Hannele Kolsio puh 02-621 1083, email hannele.kolsio@pori.fi, Pekka Niskanen email pekka.niskanen@pp.inet.fi.