HAGALDOM – GEORGE STEINMANN
TIEDOTE
”Voi miten somasti ihmiset edistyvätkään, tekisipä tosiaan mieli pistää pääni tuhannen vuoden kuluttua taas tähän hassun maailmaan… Hyvä Jumala, millaisia edistysaskelia onkaan tuhannen vuoden kuluttua tehty kaikissa tieteissä, kun nyt olemme jo näin pitkällä; silloin varmaan tarvitaan luonnonkorjaajia yhtä usein kuin nyt kellonkorjaajia…
(Achte Nachtwache des Bonaventura, 1805)
George Steinmannin näyttelyn nimi ”Hagaldom” geomanttisena käsitteenä ilmaisee hänen ajatteluaan, vaatimustaan kokonaisvaltaisuudesta. Hän on syntynyt 1950 Bernissä ja opiskellut Bernin taideteollisessa oppilaitoksessa grafiikkaa ja maalausta. Vuosina 1978-80 hän opiskeli Art Insitute of San Franciscossa mm. maalausta, musiikkia, ja afro- amerikkalaista historiaa. Vuodesta 1966 lähtien hän on toiminut muusikkona, ennen kaikkea bluesin ja kokeellisten musiikin alueella, ja 1970-luvun lopulta lähtien monipuolisena kuvataiteilijana ns. esteettisten tutkimusprojektien käynnistäjänä. Suomessa George Steinmann on työskennellyt lähinnä muusikkona viiden vuoden ajan 1970-luvun alussa. Kokonaisvaltaisuuden ajatus heijastuu hänen taiteessaan, joka luontevasti niveltyy osaksi elämäntapaa ja joka ilman hierarkioita, luonnonmateriaaleja käyttäen yhdistelee ajatuksia ja asioita.
Steinmannin taiteen lähtökohtana on ihmisen ja luonnon suhde tänä päivänä, erityisesti se syvä tiedostamisen kriisi, jossa vanhat järjestelmät ovat menneet sekaisin. Tuo kriisi, yksisilmäinen usko materiaaliseen, laskettavaan ja mitattavaan todellisuuteen manifestoituu kaikilla inhimillisen elämän alueilla. Milloin todistamme ihmiskunnan mittavinta sotilaallista varustautumista, milloin miljoonien ihmisten nälkäkuolemaa. Omassa ympäristössämme jatkuva saastuminen ja myrkyttäminen, epätarkoituksenmukainen suunnitteluja yhä useammin totaaliset ekologiset katastrofit ovat arkipäivää.
Olosuhteiden kyynisyyttä taiteilija ei kohtaa kyynisen välinpitämättömänä. Hänen taiteensa ei ole luonnon, kaupunkien tai elinyhteisöjen ylä- tai alapuolella vaan niiden sisällä ja niiden kanssa. Hänen mallinaan on luonnon kiertokulku: vuosimiljoonaisessa prosessissa on soiden syvyyksissä syntynyt fossiilisia polttoaineita, jotka me nyt lyhyessä ajassa käytämme loppuun oman teknokraattisen maailmamme käyttöaineena. Taiteen – kyetäkseen välittämään ihmiselle sanomansa – on irtauduttava markkinoinnin määräämästä nopeasta hyödyntämiskierteestään, jotta henkinen energia voisi syntyä siinä.
Keski-Euroopan niityt ja Alpit, Lapin tundrat, Nevadan autiomaan hiekka, Karjalan suot, San Franciscon kuivat seudut tai Floridan mangrovesuot ovat vuosien mittaan olleet George Steinmannin pysähdyspaikkoja. Keskittyneenä, avoimena vastaanottamaan uusia havaintoja ja näennäisen satunnaisia tapahtumia taiteilija on kierrellyt valitsemillaan luonnonalueilla eri puolilla maailmaa. Säiden armoilla kulkien hän on jättänyt merkkejä luontoon ja dokumentoinut eri välinein luonnossa näkemiään eläinten, ihmisten ja kasvien jälkiä. Hänen tarkastelutapansa on tietoisen subjektiivista ja intuitiivista: oman kokemuksensa välityksellä hän haluaa todistaa, että ihmisen on vielä mahdollista ymmärtää oma paikkansa luonnossa.
George Steinmannin näyttelyn yhteydessä on julkaistu Kurt Salchi Verlagin välityksellä taiteilijaa esittävä julkaisu, johon liittyy myös Steinmannin kolmihenkisen yhtyeen, TERRITORIESin uusi äänilevy.
Näyttely järjestetään Porin taidemuseossa Sveitsin kulttuurisäätiön PRO HELVETIAN tuella.
Näyttelyjulkaisu:
ISBN 951-9355-24-3 George Steinmann: Dokumentoiva julkaisu HAGALDOM-näyttelystä
Porin taidemuseossa 8.4.-14.5.1989
Toimitus: Marketta Seppälä, George Steinmann
Artikkeli: Yrjö Haila
Käännös: Ritva Päivömaa
Kuvat: Porin taidemuseo
Lay-out: George Steinmann
Painopaikka: Stämpfli + Cie AG, Bern