DIASPORA YHTEYKSISSÄÄN: Kohtaamisia pirstoutuneessa maailmassa – Imants Tillers

TIEDOTE

DIASPORA YHTEYKSISSÄÄN
Kohtaamisia pirstoutuneessa maailmassa
Imants Tillers rakentaa kuvan lähteinään

George Baselitz, Joseph Beuys, Bernhard Blume, Carlo Carra, Giorgio de Chirico, Mike Kelley, Vytautas Landsbergis, Colin McCahon, Arnulf Rainer, Nicholas Roerich ja Isidore Tillers.

Näyttelyn lähtökohtana on australialaisen Imants Tillersin tuotanto, erityisesti hänen panoraamanomainen Diaspora –maalauksensa vuodelta 1992, joka itsessään on käsitteellinen puheenvuoro yhteyksien ja vaikutteiden mekanismeista yhdentyvässä – ja samalla fragmentoituvassa – jälkimodernissa maailmassa. Imants Tillersin taiteessa informaation ja energian lähteenä on koko maailman taide: esimerkiksi Diaspora (305 x 914 cm) koostuu 288 erillisestä paneelista, jonka ’lähteinä’ on runsaat 20 teosta yhdeltätoista eri taiteilijalta eri puolilta maailmaa.

Imants Tillers on syntynyt vuonna 1950 Sydneyssä. Hänen latvialaiset vanhempansa olivat muuttaneet Australiaan 1940-luvun lopussa sotienjälkeisen muuttoliikkeen yhteydessä. Osin Australian ’syrjäisen’ sijainnin johdosta, osin latvialaisen vähemmistökulttuurin johdosta Imants Tillers tunnistaa marginaalisuuden painon monella tasolla. Se on itse asiassa eräs hänen työskentelynsä lähtökohdista. Taiteilijana hän käsittelee kansallisuuden ja identiteetin, provinsiaalisuuden ja paikallisuuden kysymyksiä käyttämällä ’omaksumista’ tietoisena taiteellisena menetelmänään. Käyttämällä toisten taiteilijoiden teoksia, ja ennen kaikkea lainaamalla niitä sekundaarilähteistä – taidelehdistä ja julkaisuista – Imants Tillers asettaa kysymykset ’aidosta’ ja ’alkuperäisyydestä’ uuteen valoon.

Imants Tillersiä kiinnostaa taiteen kokonaisvaltainen ja avoin luonne. Taide on osa kokonaisuutta jossa myös jokainen taideteos on suhteessa muihin teoksiin. Kuvien, tekstien ja informaation lähteinä on kulttuurinen vuorovaikutus ja moninaisten kulttuuripiirteiden limittyminen, mikä synnyttää 1990-luvun maailmankulttuurin. Postmodernin aikamme mekanismit, joilla arvot ja mallit siirtyvät keskuksista periferiaan tai korkeakulttuurista populaarikulttuuriin, tai joilla marginaalin asema viime kädessä määrittyy, ovat Imants Tillersin analysoinnin kohteina.

Porissa taidemuseon järjestämä näyttely tulee Suomen jälkeen olemaan esillä myös Museum of Contemporary Artissa Sydneyssä ja Museum Of New Zealandissa, Wellingtonissa.

Näyttelyn teokset kootaan lukuisista eri kokoelmista Euroopasta, Australiasta, Uudesta-Seelannista ja Yhdysvalloista.

Näyttelyn suomen- ja englanninkielinen julkaisu toteutetaan Suomen opetusministeriön tuella Porin taidemuseon julkaisusarjassa. Julkaisun kirjoittajina ovat australialaiset atidehistorioitsijat Graham Coulter-Smith, Bernice Murphy ja Jennifer Slatyer, australialainen kirjailija David Malouf, ranskalainen kriitikko Pierre Restany, kuubalainen taidehistorioitsija ja kriitikko Gerardo Mosquera, tanskalainen taiteilija Henning Christiansen sekä museonjohtaja Marketta Seppälä.

Näyttelyjulkaisu:

ISBN 951-9355-45-6
Diaspora yhteyksissään

Toimittaja: Marketta Seppälä
Suunnittelu: Esko Nummelin
Painohäme Oy, Ylöjärvi 1995

Tiedot

Taiteilija: Imants Tillers lähteinään: George Baselitz, Joseph Beuys, Bernhard Blume, Carlo Carra, Giorgio de Chirico, Mike Kelley, Vytautas Landsbergis, Colin McCahon, Arnulf Rainer, Nicholas Roerich Isidore Tillers
18.06.1995 – 20.08.1995
Tila: Halli