DANIEL BUREN

TIEDOTE

Tietoisella anonyymisyydellään, persoonattomuudellaan Daniel Buren on omalla käänteisellä tavallaan kyseenalaistanut käsityksiä taiteen olemuksesta jo runsaan kahdenkymmenen vuoden ajan. Toimimalla sisällä taidemaailman järjestelmissä, sen institutionaalisissa kehyksissä, Buren on halunnut tuoda julki taiteen tuottamiseen ja vastaanottamiseen vaikuttavia sosiaalisia ja materiaalisia voimia. ”Osallistumisellaan” hän on tehokkaimmin kyennyt pysyttelemään ulkopuolisena, järjestelmää hyväksikäyttäen hän on tehokkaimmin kyennyt toimimaan omilla ehdoillaan. Burenin asema aikamme taiteen uudistajana on kiistaton.

Buren ei ole alistunut taiteilijan perinteiseen rooliin. Tietoisena antitaiteilijana – neutraalin, yksinkertaisen peruselementtinsä, 8,7 cm leveän raitansa välityksellä – hän on toteuttanut eri puolilla maailmaa lukuisia töitä niin museoissa ja gallerioissa kuin julkisissa ympäristöissäkin. Nämä työt – periaatteessa aina ”samat”, mutta kuitenkin aina uudet, yhteydestä ja tilasta riippuen – eivät voi olla sen enempää ostettavia kuin ikuisen taiteilijakultin varaan rakentuvia tallennettavia arvoteoksiakaan. Ne ovat pelkästään taideteoksia – niin kauan kuin ovat.

Oman vuosikymmenemme ”taiteen noususuhdanteen” ja taidepörssien tuottamisen ja kuluttamisen taidemaailmassa Daniel Burenin näkemys on entistä radikaalimpi ja ajankohtaisempi. Hän on itse todennut esseessään ”Kulttuurin rajat” (1970):

” Oli taide mitä hyvänsä, se on yksinomaan poliittista. On analysoitava niitä muodollisia ja kulttuurisia rajoja (molempia, eikä vain jompaakumpaa), joiden puitteissa taide on olemassa ja kamppailee. Rajoja on monia ja vahvuudeltaan vaihtelevia. Vaikka vallitseva ideologia ja sitä palvelevat taiteilijat yrittävät kaikin keinoin naamioida noita rajoja ja vaikka on liian aikaista räjäyttää niitä – sillä edellytyksiä ei vielä ole – on tullut aika riisua naamio niiden yltä. ”

Edellisen kerran Daniel Buren on ollut esillä Porin taidemuseon vuoden 1986 Varrella virran -näyttelyssä ”Kontaktit/Kontrastit”. Tuon jälkeen hän on toteuttanut lukuisia töitä, mm. skandaalikäryisen tilateoksensa Pariisin Palais Royalin pihalle ja voitokkaan Ranskan paviljongin edelliseen Venetsian biennaleen. Palatessaan nyt Poriin Buren toteuttaa tilateoksen museon isoon näyttelysaliin.

Tiedot

Taiteilija: Daniel Buren
11.06.1988 – 17.07.1988
Tila: Halli