CORRESPONDANCES – VASTAAVUUKSIA, Philippe Cazal
Ranskalaisen taiteilijan Philippe Cazalin (s.1948) Porin taidemuseoon toteuttama tilateos CORRESPONDANCES (Vastaavuuksia) tutkii taiteen olemusta ja merkitystä mediakulttuurin maailmassa. Cazalin teokset johdattelevat katsojan taiteeseen saman strategian avulla jota nerokas mainostoimisto voisi käyttää minkä tahansa laadukkaan tuotteen markkinoimiseksi. Vetoamalla tyylikkyyteen, hienostuneeseen graafiseen ilmeeseen, ylellisyyteen ja täydellisyyteen. Cazal luo ympäristön, joka viittaa suurkaupunkikulttuurin todellisuuteen ja etenkin sen varaan rakentuneen taidemaailman keinoihin.
Muutaman peruselementit, jotka viittaavat taiteilijan rooliin helposti tunnistettavien, samaa tyyliä noudattavien tuotteiden tekijänä, toistuvat Cazalin teoksissa. Eräs näistä Cazalin usein käyttämistä motiiveista on ylellisyyden ja arvokkuuden symbolina toimiva samppanjalasi ja samppanjapullon kullattu korkinsuojus. Cazal käsittelee teoksissaan kysymystä taiteen mahdollisuudesta ja statuksesta maailmassa, jossa täydellisiä tuotteita markkinoidaan tarjoamalla samaistumismalleja vain harvojen ulottuvilla olevaan todellisuuteen. Taidokas mielikuvatehtailu on tehnyt taideteoksistakin ylellisyysesineitä, joita voi käyttää Rolex –kellojen ja muun huippudesignin ohella yhteiskunnallisen aseman, menestyksen ja onnistumisen merkkeinä.
Philippe Cazal kuuluu mm. Philippe Thomas’n readymades belong to everyone- tavaramerkin ja Information Fiction Publicité (IFP)- ryhmän ohella ranskalaiseen 1980-luvun käsitetaiteen suuntaukseen, joka tutkii mainosten, tavaramerkkien ja muiden aikamme mediailmiöiden suhdetta todellisuuteen. Näitä taiteilijoita yhdistää kiinnostus taiteeseen ilmiönä; taiteen tuottamiseen, kuluttamiseen ja markkinointiin liittyvien arvojen ja mekanismien tutkiminen. He ovat luoneet fiktiivisen todellisuuden, usein omaksuen kuvitteellisen roolin tai tavaramerkin, jonka kautta he testaavat kulttuurimme luomia käsityksiä taiteesta ja sen suhteesta muihin informaatiota, mielikuvia ja ärsykkeitä tuottaviin medioihin.
Cazal on esineellistänyt myös oman persoonallisuutensa käyttämällä nimestään pariisilaisen mainostoimiston suunnittelemaa logoa, joka toimii sekä teosten signeerauksena että tavaramerkkinä. Vuodesta 1985 lähtien Cazal on merkinnyt teoksiaan myös iskulauseella L’ARTISTE DANS SON MILIEU (Taiteilija ympäristössään), joka osuvalla tavalla visuaalisena ja semanttisena merkkinä viittaa taiteilijan ammatin erityisluonteeseen kosmopoliittisena tuotesuunnittelijana, joka toimii erikoistuneen kulttuuribisneksen mekanismien ja logiikan mukaisesti.
Näyttelyä on tukenut Association Francaise d’Action Artistique ( AFAA) Ministèrs des Affaires Etrangères, Pariisi.