PUUPIIRROKSIA JA VEISTOKSIA – A. R. PENCK
TIEDOTE
A.R. Penckin tehokkaaksi merkkivalikoimaksi tiivistyvä, välitöntä ja universaalia kommunikaatiota tavoitteleva ilmaisutapa on pitkäaikaisen kehittelyn tulos. Jo 1960-luvulla hän kehitteli ”systeemimaalauksen” muodon, jossa moninaisten merkkien yhdistelmät ja voimakkain siveltimenvedoin maalatut, usein hiomattomilta vaikuttavat muodot tarjosivat runsaita mielleyhtymiä ja toimivat välittäjinä monimutkaisille viesteille.
Tutkimalla yleisiä tieteen ja toiminnan malleja Penck on kehittänyt oman kommunikaatioteoriansa, jonka avainkäsitteeksi muodostuu ”standart”. ”Standartin” avulla hän määrittelee aikamme informaatiotuotteet, ajatteluamme ja käyttäytymistämme säätelevät mekanismit. ”Standartin” kautta voidaan harjaantua keinotekoisen merkkiympäristön hallintaan. Penckin taiteen kalligrafinen kirjaamistapa ja tilan dynaaminen, musiikillisen rytminen jäsentäminen ilmaisevat hänen tavoitteensa kokonaisvaltaisesta hahmottamisesta, kulttuurisesta tiedottamisesta.
Penck haluaa osoittaa, kuinka muodon kautta päästään suoraan ja tehokkaasti kiinni merkitykseen. Hänen kiinnostuksensa alkuperäisyyteen, älyllisen toiminnan perimmäisiin, esi-verbaaleihin asteisiin ilmenee hänelle tunnusomaisista ”tulitikkufiguureista” tai yleensä primitiivistä taidetta muistuttavasta ilmaisusta. Tuo ”primitiivisyys” on hänelle tarkoituksellinen keino analysoida ajatteluamme hallitsevaa merkkimaailmaa: ympärillämme on kulttuurin visuaalisuuden lisääntyessä yhä enemmän kuva-aiheita, jotka ”puhuvat” jo itsessään. Penck omii nuo merkit ja niihin sisältyvät signaalit kääntääkseen nurin niiden vaikutukset. Kyseenalaistamalla opitut ja totutut ajatuskonventiot taiteilija haluaa palauttaa edellytykset vapaudelle. Penckille todellinen vapaus alkaa siitä, mistä ihminen tiedostaa ne elämäänsä hallitsevat pakotteet, joihin hänen on alistuttava.
Taiteilija tavoittelee mahdollisimman pitkälle menevää, ideologioista vapaata yleistyksen ja abstraktion tasoa. Samalla hänen taiteensa – tiedostamisen myötä syntyvän vapauden tavoitteessaan – on yhteiskunnallista. Hän on hylännyt perinteiset, vallassa olevat esteettiset arvot : hänelle taide ei ole pelkästään esteettisen mielihyvän väline eikä taideteos itseensä rajoittuva, katsottava esine. Saavuttaakseen alkuperäisen merkityksensä taiteen on kyettävä toimimaan, luomaan vastaanottajansa kanssa todellinen merkityssuhde.
A.R. Penck tunnetaan erityisesti maalarina, mutta samanaikaisesti hän on myös piirtäjä ja graafikko, kuvanveistäjä, jazz- ja rockmuusikko. Hän on syntynyt Dresdenissä 1939 (alkuperäinen nimi Ralf Winkler) , mutta muutti Saksan Liittotasavaltaan vuonna 1980. Hän asuu ja työskentelee Dublinissa, Lontoossa, Düsseldorfissa ja Kölnissä.
Porin taidemuseossa esillä oleva näyttely käsittää A. R. Penckin puupiirrostuotantoa vuosilta 1966-87 sekä pronssiveistoksia vuodesta 1985 lähtien. Grafiikka muodostuu näyttelykokonaisuudesta, joka on toteutettu yhteistyössä müncheniläisen Maximilian Verlag – Sabine Knustin ja bremeniläisen Gerhard Marcks -museon toimesta. Veistokset on lainattu Galerie Michael Werneriltä Kölnistä ja Städtisches Museumista Bonnista.