Muisto eletystä

Voiko taideteoksen mukana palata omaan menneisyyteen? 

Kokemukset ja kohtaamiset synnyttävät meille muistoja elämästämme. Kannamme muistoja kehossamme. Kuljetamme niitä mukanamme kuvissa, esineissä, päiväkirjoissa ja tarinoissa. Muistot yhdistyvät aistiemme kautta tuoksuihin, ääniin ja tuntemuksiin. 

Taiteilijat tarkastelevat ihmiselämää ja maailmaa monista eri näkökulmista käsin. Taideteoksen lähtökohtana voi olla taiteilijan omaan elämään liittyvä kokemus tai havainto, tai koko yhteiskuntaa koskettava ja muovaava ilmiö. Taiteilija voi tutkia ja kaivaa esiin menneisyyttä ja tuoda teoksessaan historian sirpaleita tähän päivään nähtäviksi ja uudelleen koettaviksi. Taideteokseen tallentuu jotakin ainutlaatuista syntyhetkestään, joka ajan kuluessa muuttuu muistoksi menneestä.  

Taideteos voi herättää katsojan muistin ja vapauttaa muistoja; hauraita, vahvoja, kauniita, kipeitä. Piilossa olleita tai vielä hetkessä viipyileviä muistoja eletystä. 

Teeman taiteilijoita ovat Aarne Elomaa, Jan Eerala, Tero Kiiskinen, Kaisu Koivisto, Sari Moilala ja Jenni Yppärilä. Tutustukaa teeman teoksiin alavalikosta tai virtuaalinäyttelyssä.

  • Aarne Elomaa, Mielenosoituksen muisto (Rue Guy Lussac 1968)

    1971, öljy kankaalle, 130 x 130 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 0105

    Tero Kiiskinen, Ghazni, 25.6.76

    1976, guassi paperille, 23,5 x 22,5 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1846

    Tero Kiiskinen, Ghazni, 24.6.76

    1976, vesiväri paperille, 27, 5 x 30,5 cm, Porin kaupungin taidekokoelma TM 1845

    Kaisu Koivisto, Avenue D. East Village, New York

    2000, värivalokuva, Porin kaupungin taidekokoelma / TM1625

    Kaisu Koivisto, Avenue D. East Village, New York

    2000, värivalokuva, 80 x 100 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1624

    Kaisu Koivisto, East Broadway, Chinatown, New York

    2000, värivalokuva, 80 x 101 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1623

    Jan Eerala, Maalaispoika Helsingissä 1966

    966, mustavalkoinen valokuva, 16,5 x 23 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1607

    Jan Eeralan mustavalkoinen valokuva vuodelta 1966. Mies seisoo kaupungin kadulla yöllä tai illan hämärässä. Henkilö on kuvassa etualalla ja katsoo sivulle. Henkilön tumma profiili erottuu kaupunkisiluettia vasten.

    Sari Moilala, Vanity Fair 1

    2021, akryyli ja hiili kankaalle, 120 x 106 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2329

    Sari Moilalan Vanity Fair -maalaus. Teoksessa on kuvattu lennokkaasti kukkia. Kukat ovat värikkäitä vaaleaa taustaa vasten.

    Sari Moilala, Vanity Fair 3

    2021, akryyli ja hiili kankaalle, 120 x 106 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2330

Tehtävät

Keskustelutehtävä: Tutustu taiteilijoihin

Tutustu teeman teoksiin sivun ylävalikosta ja valitse sinua kiinnostava teos. Kuuntele sitten taiteilijaesittely kyseisen teoksen tekijästä. Keskustele lopuksi parisi kanssa teos- ja taiteilijavalinnoistanne: mitkä teokset valitsitte ja miksi? Mitä saitte selville taiteilijoista?

  • Aarne Elomaa (syntynyt 1926, kuollut 2008)

    Porilainen Aarne Elomaa toimi kotikaupungissaan monipuolisesti taiteen kentällä: kuvataiteilijana, taideyhdistystoiminnassa ja taiteen opettajana. Hänen tuotantoonsa sisältyy öljy- ja akvarellimaalauksia, piirustuksia sekä grafiikkaa. Elomaa ammensi oppia muun muassa taiteilija Unto Pusan taidekursseilta ja Eurooppaan suuntautuneilta

    opintomatkoiltaan. Elomaan taide sai vaikutteita aikakauden modernistisista taidesuuntauksista. Uran alkuvaiheen realistinen esitystapa muuntui muotoihin perustuviin esittäviin aiheisiin, joihin hän 1960-luvun alkupuolella lisäsi surrealistisia elementtejä.

    Näyttelyn maalaus viittaa 10.5.1968 järjestettyyn opiskelijamielenosoitukseen, jonka keskuksena oli Rue Gay-Lussac -niminen katu Pariisissa. Kahdenkymmenentuhannen solidaarisuutta vaativan opiskelijan ja poliisin väkivaltainen yhteenotto laajeni koko Ranskan laajuiseksi mielenosoitusten aalloksi.

  • Kaisu Koivisto (syntynyt 1962)

    Kaisu Koivisto työskentelee kuvanveiston, tilataiteen, videon ja valokuvan parissa. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös maalauksia ja piirustuksia. Teoksissaan hän tarkastelee luonnon ja kulttuurin välisiä rajapintoja sekä tapoja, joilla ihminen pyrkii valjastamaan luontoa tarpeisiinsa.

    Näyttelyn teoksissa Koivisto on selvittänyt New Yorkin agraarimenneisyyttä tutkimalla vanhoja karttoja. Hän kartoitti paikkoja, joissa on aikaisemmin ollut maatiloja ja laitumia. Nopeasti kasvaneen metropolin keskustan tuntumassa oli ollut lehmiä vain muutama vuosikymmen aiemmin. Kuvien lehmät ovat taiteilijan vanhoista kierrätyshuovista valmistamia taljoja, joita hän kuvasi eri puolilla kaupunkia. Urbaanit lehmät muistuttavat paikoista, jotka nopea kehitys on muuttanut kaupunkialueeksi tai jotka ovat juuri muutoksen alla.

  • Jan Eerala (syntynyt 1948)

    Porissa asuva Jan Eerala työskentelee valokuvan, videon ja äänen parissa. Teoksissaan hän tarkastelee erilaisia kaupunki- ja luonnonympäristöjä dokumentoiden samanaikaisesti ainutlaatuisia hetkiä sekä jatkuvaa muutosta. Taiteilija on jo vuosikymmenten ajan kuvannut sekä äänittänyt Selkämeren luontoa ja erityisesti alueen lintulajien elämää.

    Näyttelyssä esillä oleva valokuva on yksi tuhansista kuvista, joita nuori Jan Eerala otti matkoillaan 1960-luvulla. Taiteilijan mukaan virallinen syy kuljeskeluun oli lintujen tarkkailu, mutta enemmän häntä ehkä kiehtoi kulkurimainen elämä. Valokuvassa esiintyvän ystävänsä kanssa he liftasivat hetken mielijohteesta Helsinkiin, ilman rahaa ja eväitä. “Tällaisia retkiä tehtiin silloin tällöin. Hortoiltuamme pitkin ja poikin Hesan hiljaista yötä, liftasimme sitten takaisin Poriin”, Eerala kertoi.

  • Tero Kiiskinen (syntynyt 1948, kuollut 1996)

    Tero Kiiskinen valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1974 ja toimi uransa aikana lavastajana lukuisissa teatteriproduktiossa. Tuottelias työ mahdollisti boheemin maailmanmatkailun, joka vei hänet pitkiksi ajoiksi etenkin Aasiaan. Matkoiltaan Kiiskinen keräsi esineitä aina roskista ja muovileluista tekstiileihin ja taiteeseen. Intohimoisen keräilijän vaikuttava, parintuhannen esineen kokoelma päätyi Kulttuurien museolle hänen kuolemansa jälkeen.

    Kiiskinen tallensi matkakokemuksiaan päiväkirjoihin, valokuvaamalla, piirtämällä ja maalaamalla. Matkoilla syntyneet pienet paperiteokset kuvaavat maisemia, arkkitehtuuria, ihmisiä tai taiteilijan kokoelmaan päätyneitä esineitä. Näyttelyssä esillä olevat guassimaalaukset syntyivät Afganistanissa vuonna 1976. Tarkasti päivättyihin teoksiinsa Kiiskinen taltioi muun muassa yksityiskohtia hotellihuoneista, joissa matkallaan yöpyi.

  • Sari Moilala (syntynyt 1965)

    Sari Moilalan abstrakteissa värimaalauksissa voi havaita liikettä ja tarinallisuutta, joskus tunnistettavia elementtejäkin. Taiteilija kuvaa maalausprosessiaan keinona päästä kiinni menneisiin muistoihin, kokemuksiin tai ratkaisemattomiin tunteisiin, jotka hän paljastaa värien ja liikkeen kautta kankaalle.

    Näyttelyn Vanity Fair -maalauksiinsa Moilala on tallentanut muistoja kesän moniaistisista luontoelämyksistä. Taiteilija kuvaa työskentelyään seuraavasti: “Olen tietoisesti jättänyt luonnosten piirtämisen ja kuvaamisen vähemmälle ja pyrkinyt aistimaan ja kokemaan maiseman käyttäen kaikkia aisteja. Tärkeintä on se mitä minä koen, ei se mitä näen. Mikä tunnelma paikassa on, mitkä tuoksut ja äänet? Hiljentyessä luonnon keskelle voi kokea paljon. Maailman äärettömyydestä ihmisen pienuuteen ja kaiken pyhyyteen.”

  • Jenni Yppärilä (syntynyt 1980)

    Jenni Yppärilän teoksissa yhdistyvät maalaus ja kuvanveisto. Hän on vuodesta 2012 asti dokumentoinut Suomessa ja eri maissa havainnoimaansa rakennettua ympäristöä kolmiulotteisen maalauksen muodossa. Taiteilijan tuotantoon kuuluu myös ääni- ja videoteoksia.

    Yppärilän työskentelytapaan kuuluu rakennusten valokuvaaminen niiden todellisissa sijainneissa. Dokumentaatiota on kertynyt tuhansia kuvia, joista taiteilija käyttää otantoja teoksiinsa. Rakennukset ilmentävät elettyä historiaa ja nykyisyyttä, yhteiskunnan arvoja ja muutosta sekä yksilön sosiaalista ympäristöä. Irrotettuna ympäristöstään rakennukset muuttuvat ohikulun paikoista kohteiksi, joita voi tarkastella yhteiskunnan ja siellä asuvan ihmisen muotokuvina. Näyttelyn Jäljet jääneet -teoksessa esiintyvät rakennukset voi löytää Porista, taiteilijan syntymäkaupunki Oulaisista sekä Kalajoelta.

Tutkimustehtävä: Muisto eletystä

Haastattele lähipiirisi ihmistä (isovanhempia, kummeja, vanhempia, itsellesi tärkeää muuta aikuista), ja pyydä heitä kertomaan jostakin heille tärkeästi paikasta vuosien takaa. Pyydä heitä kuvailemaan tarkasti kyseistä paikkaa ja paikan tunnelmaa:

  • Onko kyseessä sisä- vai ulkotila?
  • Miltä paikassa näytti, minkälaisia kalusteita siellä oli?
  • Minkälainen valo paikassa oli?
  • Minkälainen paikan tunnelma oli?
  • Mitä erityistä paikassa oli? Miksi paikka on tärkeä?

Kokeile piirtää paikasta kuva kuulemasi pohjalta. Löytyykö paikasta valokuvaa? Vertaa valokuvaa kuulemaasi ja piirrokseesi. Voit tehdä tehtävän myös käänteisesti etsimällä lähipiirisi aikuisen valokuvien joukosta sinua kiinnostavan paikan tai hetken, ja pyytää tätä aikuista kertomaan sinulle kyseisestä paikasta tarkemmin. Kirjoita kertomus ylös. 

Mikä paikka on sinulle itsellesi tärkeä? Miksi?

Taidetehtävä: Ihanan arkista

Vesivärimaalaus, valkoinen paperi ja sivellin ylhäältäpäin kuvattuna. Kuvan tausta on oranssinruskea.

Kokemukset ja kohtaamiset synnyttävät meille muistoja elämästämme. Kannamme muistoja kehossamme. Kuljetamme niitä mukanamme kuvissa, esineissä, päiväkirjoissa ja tarinoissa. Taiteilija voi tutkia ja kaivaa esiin menneisyyttä ja tuoda teoksessaan historian sirpaleita tähän päivään nähtäviksi ja uudelleen koettaviksi. Taideteokseen tallentuu jotakin ainutlaatuista syntyhetkestään, joka ajan kuluessa muuttuu muistoksi menneestä.  

Maalaa akvarelleilla pienoisteoksia, joissa kuvaat omaa arkiympäristöä, itselle tärkeitä tavaroita, esineitä tai henkilöitä. Tallenna arkeasi kännykkäkameralla kuvaamalla ja maalaa teokset kuvien pohjalta. Valmiit teokset voivat olla arkisia asetelmia, tilakuvia, muotokuvia sinulle tärkeistä ihmisistä, kuvia arkisista hetkistä tai paikoista, joiden ohi olet kulkenut. Mitä haluat itsestäsi ja arjestasi muille jakaa? 

Toteutusvaihtoehdot:

  • yksi teos A4-koossa
  • 13 teoksen sarja postikorttikoossa (lähikuva / yksityiskohta, puolikuva ja yleiskuva)
  • päiväkirjahaitari, vihko tai muistikirja