Salattu maailma
Uskallatko kuvitella?
Uneksiessamme voimme vierailla oudoissa maisemissa, rinnakkaisissa todellisuuksissa. Mielemme on arvoitus joskus itsellemmekin. Unet ja alitajunnan ulottuvuudet nousivat taiteilijoiden kiinnostuksen kohteeksi etenkin surrealistisen taidesuuntauksen myötä. Surrealistit halusivat vapauttaa ihmiset rationaalisesta ajattelusta ja tutkia tiedostamatonta ja maagista mielen maailmaa.
Surrealismin teemat heijastuvat myös nykytaiteen tapoihin tarkastella näkyvän todellisuuden eri kerrostumia haastamalla katsojaa irrottautumaan totutusta, tutuista arkikokemuksista. Kaikki ei ole aina sitä, miltä se ensi näkemältä näyttää. Taiteen johdattamana voimme eläytyä erilaisiin rooleihin ja katseisiin. Jatkaa taiteilijan aloittamaa tarinaa ja löytää reittejä johonkin piilossa olevaan, omaan salaiseen maailmaan.
Teeman taiteilijoita ovat Elin Danielson-Gambogi, Juhani Linnovaara, Juuso Leppälä, Frida Moukulainen, Otto Mäkilä ja Taneli Stenberg. Tutustukaa teeman teoksiin alavalikosta tai virtuaalinäyttelyssä.
-
Joskus on hauska unelmoida ja haaveilla mitä hassummistakin asioista. Unien näkeminen on myös jännä juttu. Unissa voimme päästä mukaan uskomattomiin seikkailuihin tai saada itsellemme supervoimia!
Taiteilijat ovat rohkeita kuvittelemaan ja kertomaan erilaisia tarinoita. Taideteosten kertomat tarinat voivat tapahtua hyvin salaperäisissä ja oudoissa paikoissa – salatuissa maailmoissa. Kun katsomme taideteosta, voimme hypätä mukaan taideteoksen tarinaan, eläytyä teoksen hahmoihin ja keksiä teoksille mielessämme vaikka minkälaisia jatkotarinoita! Tämä teeman teokset vievät meidät Tikalin yöhön, hämärään porraskäytävään, vuosisatojen taakse ja kalojen maailmaan, lähde mukaan!
-
Juhani Linnovaara, Tikalin yö
ajoittamaton, guassi paperille, 94 x 64,5 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1170
Juuso Leppälä, Sarjasta Stalking: Mies kassi kädessä auton tuulilasin läpi nähtynä
2019, muste, akryyli, tee, kuivapastelliliitu ja vesiväri vanerille, 39 x 32 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2275
Juuso Leppälä, Sarjasta Stalking: Portaat
2019, muste, akryyli, tee, kuivapastelliliitu ja vesiväri vanerille, 39 x 32 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM2274
Juuso Leppälä, Sarjasta Stalking: Motel
2019, muste, akryyli, tee, kuivapastelliliitu ja vesiväri vanerille, 39 x 32 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2277
Juuso Leppälä, Sarjasta Stalking: Stalkkarin maasturi
2019, muste, akryyli, tee, kuivapastelliliitu ja vesiväri vanerille, 39 x 32 cm, Porin kaupungin taidekokoelma, TM 2276
Otto Mäkilä, Omega
1939, Guassi paperille, 21,5 x 30,5 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 0813
Elin Danielson-Gambogi, Kuutamo
n. 1890, öljy pahville, 22 x 27 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2109
Frida Moukulainen, Released figures of suppressed
2014, öljy pleksille, kollaasi kankaalle, 137 x 127 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2207
Taneli Stenberg, Varmuus
2006, öljy kankaalle 65,5 x 64,5 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 1831
Tehtävät
Keskustelutehtävä: Sano se viittaamalla
Katsokaa Otto Mäkilän Omega-teosta ja vastatkaa alla oleviin väittämiin viittaamalla. Viittaa, jos olet väitteen kanssa samaa mieltä:
- Pidän tästä teoksesta.
- Teoksessa on lempiväriäni.
- Minusta olisi kiva astua mukaan teokseen.
- Teoksessa on jotakin, joka mietityttää minua. Mitä?
- Haluaisin ripustaa teoksen esille omaan kotiini.
Tehtävä voidaan tehdä myös teeman muiden teosten parissa. Teoskuvat avautuvat sivun ylävalikosta.
Teostiedot: Otto Mäkilä, Omega, 1939, guassi paperille, 21,5 x 30,5 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 0813
Tutkimustehtävä: Kuka kumma?
Kuvataiteilija Juuso Leppälä tekee pienikokoiset teoksensa musteella ja pastelliliiduilla piirtäen. Hän kertoo tekevänsä taidetta, koska on on hyvä siinä – hän on hyvä piirtämään. Missä sinä olet hyvä? Mitä osaat?
Juuson teoksia katsellessa pääsemme hyppäämään mukaan taiteilijan luomiin tarinoihin, ja taiteilija kuvaileekin teoksiaan taidesarjakuviksi. Oletko joskus lukenut tai katsellut sarjakuvia?
Kuka Juuson teoksessa esiintyvä henkilö mahtaa olla? Keskustelkaa:
- Kuka teoksen henkilö voisi olla? Mikä hänen nimensä on?
- Minkälainen ilme henkilöllä on? Kokeile ottaa samanlainen ilme.
- Mihin hän on matkalla?
- Mitä näet teoksen alaosassa?
Teostiedot: Juuso Leppälä, Sarjasta Stalking: Mies kassi kädessä auton tuulilasin läpi nähtynä, 2019, muste, akryyli, tee, kuivapastelliliitu ja vesiväri vanerille, 39 x 32 cm, Porin kaupungin taidekokoelma / TM 2275
Taidetehtävä: Uskallatko kuvitella?
Taideteosten kautta voimme päästä eriskummallisiin paikkoihin ja tilanteisiin – taiteessa kaikki on mahdollista! Uskallatko kuvitella -taidetehtävä on kaksivaiheinen ja se koostuu ideointivaiheesta ja oman teoksen tekemisestä. Ideointikierrokselle tarvitaan eri värisiä paperilappuja (esimerkiksi keltainen, sininen ja punainen) ja varsinaisen teoksen tekemiseen sopivat esimerkiksi vesi- tai peitevärit tai tussit. Vesiliukoisia tusseja kannattaa kokeilla jatkaa maalaamalla vedellä, jolloin saatte aikaan maalauksellista jälkeä. Paperi vaikuttaa värien leviämiseen ja tekniikan toimimiseen. Tekniikassa voi hyödyntää myös vesiliukoisten ja ei-vesiliukoisten tussien yhdistelmää.
Ideointivaihe:
- Oppilaat nimeävät eri värejä ja sanat kirjoitetaan keltaisiin lappuihin.
- Oppilaat keksivät mielikuvituksellisia hahmoja ja sanat kirjoitetaan sinisiin lappuihin.
- Oppilaat ideoivat erilaisia paikkoja ja sanat kirjoitetaan punaisiin lappuihin.
Tehtävä voidaan tehdä myös vain yksillä tai kaksilla lapuilla, jolloin tehtävä rajautuu esimerkiksi hahmot + paikat tai hahmot + värit tai esimerkiksi vain hahmot tai paikat.
Oman teoksen tekeminen:
Kaikki laput kootaan yhteen ja jokainen oppilas nostaa yhden lapun jokaista väriä. Oma teos tehdään tästä mielikuvituksellisesta aiheesta. Vesiväreillä tai peiteväreillä maalatessa paperi kannattaa teipata jokaisesta reunasta pöytään tai maalausalustaan kiinni. Teippaaminen pitää paperin suorassa ja luo teokseen valkoiset kehykset. Kirjoittakaa lopuksi teoksen ja taiteilijan nimi teoksen alareunaan.