ESSI KAUSALAINEN, OLLI KERÄNEN, MIKKO KUORINKI, MAIJA LUUTONEN
SOKERIOVET
Neljän suomalaisen nykytaiteilijan Essi Kausalaisen, Olli Keräsen, Mikko Kuoringin ja Maija Luutosen yhteisnäyttely täyttää taidemuseon Hallin syyskaudella 2025. Näyttely toimii jatkumona taiteilijoiden monivuotiselle ajatustenvaihdolle ja jaetulle studiotyöskentelylle. Työskentelyn ja teoselementtien yhteinen arvioiminen on mahdollistanut taiteellisen ajattelun ja teosten osien yhteensulautumista.
Näyttelyssä maalaukset, veistokset, esineinstallaatiot ja esitykselliset kokonaisuudet asettuvat tilalliseen vuorovaikutukseen keskenään. Teosten materiaalit ja muodot viittaavat usein taideobjektin ulkopuolelle: kodinomaisiin tai kaupunkiympäristöstä tuttuihin elementteihin. Taiteilijoiden työskentely muistuttaa käsitteellisen ajattelun vahvasta traditiosta nykytaiteen käytännöissä. Huomio kiinnittyy teosten materiaaliseen rakentuneisuuteen sekä teosten merkitysten muodostumisen monisuuntaiseen olemukseen.
Keskustelevana kuraattorina prosessissa on mukana Malmössä asuva kuraattori Andreas Nilsson.
Essi Kausalaisen (1979) teokset toteutuvat esityksinä, tekstiileinä, teksteinä, audioina ja videoina. Asettumalla yhteistyöhön eri ikäisten esiintyjien, materiaalien ja tilojen kanssa, Kausalainen virittää tilanteita, joissa taidemuotojen väliset rajat liudentuvat. Teosten lähtökohtana on olentojen väliset monimutkaiset ja tiheät vuorovaikutussuhteet, jotka kiinnittävät meidät maailman osaksi. Essi Kausalaisen teoksia on ollut esillä näyttelyiden ja performanssien muodossa muun muassa Kiasmassa, HAM:issa, Tenthaus gallery:ssa (Oslo), MCA:ssa (Chicago) ja Somerset House Studiosissa (Lontoo).
Olli Keränen (1979) työskentelee pääasiassa kuvanveiston ja liikkuvan kuvan keinoin rakentaen teoksistaan tilallisia kokonaisuuksia. Hän tutkii muun muassa kädentaitojen tarpeellisuutta suhteessa pitkälle vietyihin tuotantoprosesseihin työskennellen usein luonteeltaan epätasapainoisten materiaalien kanssa. Hänen arkkityyppisistä muodoista ammentavat teoksensa aloittavat keskinäisen vuoropuhelun, jolloin teosten alkuperäiset viittaukset jäävät toisarvoiseen asemaan. Olli Keräsen yksityisnäyttelyitä on ollut Helsingissä ja Kööpenhaminassa. Näistä viimeisin oli SIC-galleriassa Helsingissä 2021. Lisäksi hänen teoksiaan on ollut esillä ryhmänäyttelyissä muun muassa HAMissa, Malmön taidehallissa, Karstissa (Plymouth), Spike Islandissa (Bristol) ja Marselleriassa (New York).
Mikko Kuorinki on syntynyt Rovaniemellä 1977. Hän aloitti taiteellisen toimintansa 15-vuotiaana julkaisemalla pienlehtiä ja musiikkia. Nykyään Espoossa asuva Kuorinki toimii pääasiallisesti kuvataiteen kontekstissa valmistamalla esineistä ja teksteistä koostuvia installaatioita, näyttelykokonaisuuksia ja julkaisuja. Teosten materiaaleina voivat toimia yhtä lailla tavarat, huoneet, tekstit, laulunpätkät ja roskat. Kuoringin työskentelyä määritteleekin eräänlainen dokumentaarisuus: hän tarrautuu kiinni siihen mitä on käsillä, sillä juuri tämä arkipäiväinen, näennäisesti merkityksetön, avautuu hänelle mysteerinä. Oman taiteellisen tuotannon rinnalla hän on mukana mm. Hello dust ja Happy Magic Society taiteilijakollektiiveissa.
Maija Luutonen (1978) työskentelee pääasiassa maalaten paperille. Hän koostaa teoksistaan tilallisia kokonaisuuksia hyödyntäen maalausten lisäksi veistoksellisiä elementtejä ja esineitä. Hänen maalauksensa venyttävät rajojaan liikkumalla kaksi- ja kolmiuloteisuuden välillä. Vaikka hänen lähestymistapansa maalaukseen on käsitteellinen, se luotaa mielen hallitsemattomalta vaikuttavia puolia ja nojaa utuiseen tietoon. Hänen yksityisnäyttelyitään ovat mm. Res, Sinne, Helsinki (2021) Patch, Kunsthaus Pasquart, Biel/Bienne, Sveitsi (2019), Patch, Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki (2018), Draft and Float, kim? Contemporary Art Centre, Riika (2017), Soon, SIC (2016). Hänen ryhmänäyttelyitään ovat mm. (In)Visible Dreams and Streams, CAC, Vilna (2016), Society Acts, kim? Contemporary Art Centre, Riika (2015) ja Moderna Museet Malmö (2014), 24 Spaces – A Cacophony, Malmö Konsthall (2013).
Näyttelyä tukee Museovirasto.